دولت بایدن آماده مذاکره با جمهوری اسلامی درباره توافق هسته ای بود


ارتباطات بین واشنگتن و تهران در سطح امنیتی از اکتبر ادامه دارد
دولت بایدن آماده مذاکره با جمهوری اسلامی درباره توافق هسته ای بود
بر اساس گزارش اختصاصی روز جمعه روزنامه کویتی الجریده، دولت بایدن برای امضای توافق هسته ای با جمهوری اسلامی آماده بوده است.


این گزارش مدعی است که یک منبع آگاه در شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی تایید کرده که مقامات آمریکایی چند روز پیش گفتند که دولت بایدن مایل است در مورد بازگشت به توافق هستهای منعقد شده در سال ۲۰۱۵ پس از اعمال اصلاحات جزئی مذاکره کند.
این منبع به الجریده توضیح داد که ارتباطات بین دو طرف در سطح امنیتی از ۷ اکتبر ادامه دارد و اخیراً تقریباً روزمره شده است و حتی چندین بار در طول یک روز برای جلوگیری از درگیری بین آنها در چارچوب جنگ غزه در تماس هستند.
در این گزارش آمده است که دو طرف تصمیم گرفته بودند پیش از حمله حماس به اسرائیل، به توافق نانوشته بین خود بازگردند، زیرا دیدار در سطح سیاسی بین آنها به دلیل مرگ ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور قطع شد.
مقامات جمهوری اسلامی در این گزارش می گویند که بایدن آماده است تا پیش از پایان دوره ریاست جمهوری خود در نوامبر چنین توافقی را امضا کند، اما از ایرانی ها می خواهد که فوراً به اجرای تعهدات خود در توافق هسته ای بازگردند و در بسیاری از موضوعات به توافق برسند. مانند آنچه که تهران باید با اورانیوم بسیار غنی شده و سانتریفیوژهای پیشرفته ای که اخیراً تولید شده انجام دهد، علاوه بر این که بایدن به تهران در مورد احتمال پیروزی ترامپ در ریاست جمهوری و عدم خروج از توافق، مانند سال ۲۰۱۸، تضمین دهد.


این منبع به یک مقام جمهوری اسلامی اشاره میکند که اصرار دارد بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای باید دارای محدودیتهایی باشد، مانند عدم بهرهمندی واشنگتن از بند ماشه که امکان بازگشت همه تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی را فراهم میکند. کاری که ترامپ پس از خروج از توافق قبلی که توسط باراک اوباما رئیس جمهور سابق منعقد شده بود، انجام داد.
نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی
جمهوری اسلامی تاکید کردهاست که تمامی سانتریفیوژها و اورانیوم غنیشده باید تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در انبار باقی بمانند، و علاوه بر آن خواستار گنجاندن بند جدیدی هستند که به تهران اجازه میدهد این مواد را استخراج کند و به مراحل فعلی خود بازگردد. در صورتی که هر یک از اعضا از این معاهده خارج شود یا واشنگتن در اجرای تعهدات خود مبنی بر لغو تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی تاخیر داشته باشد.
یک منبع به الجریده گفت که جمهوری اسلامی از کاخ سفید ضمانت های امنیتی می خواهند که این انبارهای حساس در صورت فاش شدن مکان آنها برای آژانس مورد هدف قرار نخواهند گرفت.


ایالات متحده همچنین خواستار یک توافق ثانویه شد که شامل تعهد برای توقف حملات متحدان تهران به اسرائیل و نیروهای آمریکایی در منطقه بود که واکنش منفی به آنها دریافت کرد.
این منبع به این گزارش گفت که علی خامنهای و مسعود پزشکیان رئیسجمهور جدید از پیشنهاد آمریکا مطلع شدهاند و انتظار دارند پس از سوگند رئیسجمهوری منتخب ایران در قانون اساسی در پایان هفته آینده پاسخی به این پیشنهاد داده شود.
این چند روز پس از آن صورت گرفت که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هشدار داد که جمهوری اسلامی میتواند ظرف یک یا دو هفته مواد لازم برای ساخت بمب هستهای تولید کند و بر تعهد کشورش برای جلوگیری از انجام این کار توسط تهران تاکید کرد.