ترامپ و ترودو در یک تماس تلفنی «پر تنش» درباره لغو برخی تعرفهها گفتوگو کردند


کانادا و آمریکا در حال مذاکره درباره معافیتهای احتمالی تعرفهها پس از هرج و مرج تجاری توسط کاخ سفید هستند
ترامپ و ترودو در یک تماس تلفنی «پر تنش» درباره لغو برخی تعرفهها گفتوگو کردند
نخستوزیر جاستین ترودو و همتای آمریکایی او روز چهارشنبه طی یک تماس تلفنی درباره جنگ تجاری جاری گفتوگو کردند. همچنین، مقامات ارشد دو کشور در طول روز بهطور مداوم در تماس بودهاند، زیرا هر دو طرف در حال مذاکره برای توافقی هستند که یا تمامی تعرفهها را بهطور موقت لغو کند یا برای برخی بخشها معافیتهایی در نظر بگیرد.
مقامات کانادایی این وضعیت را ناپایدار، غیرقابل پیشبینی و آشفته توصیف کردهاند.
پس از آنکه رئیسجمهور دونالد ترامپ امروز بهطور یکجانبه معافیتی برای خودروهای ساخت کانادا اعطا کرد، این احتمال وجود دارد که در آینده معافیتهای تعرفهای بیشتری اعلام شود، اما مقامات تأکید کردهاند که هیچ تضمین قطعی در این زمینه وجود ندارد.
مشاوران رئیسجمهور در طول روز گذشته در مقاطع مختلف احتمال دستیابی به یک سازش در مورد تعرفهها را مطرح کردهاند، اما بعداً اعلام کردند که تعرفهها همچنان اعمال خواهند شد، هرچند ممکن است با نرخ کمتری باشد.
کانادا تلاش میکند ترامپ را از اجرای طرحی که عملاً تجارت آزاد بین دو کشور را نابود میکند، منصرف کند. تعرفه ۲۵ درصدی رئیسجمهور بر تقریباً تمامی کالاهای کانادایی، بازارها و اعتماد مصرفکنندگان را در هر دو سوی مرز متزلزل کرده است.
تماس تلفنی روز چهارشنبه، نخستین گفتوگوی ترودو و ترامپ از زمان آغاز جنگ تجاری توسط رئیسجمهور در روز گذشته بود.
یک مقام ارشد دولتی گفت که این تماس ۵۰ دقیقه به طول انجامید و جیدی ونس، معاون رئیسجمهور، و هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، نیز در این تماس حضور داشتند.
یک مقام ارشد دیگر اعلام کرد که ایالات متحده پیشنهاد داده برخی از تعرفههای خود—و نه همه آنها—را در صورتی حذف کند که کانادا از اقدامات تلافیجویانه خود عقبنشینی کند. این اقدامات شامل اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی به ارزش ۳۰ میلیارد دلار در حال حاضر و افزایش آن به ۱۵۵ میلیارد دلار طی سه هفته آینده است. همچنین، استانهای کانادا نیز در حال پیگیری اقدامات متقابل خود هستند.
به گفته این مقام رسمی، ترودو این پیشنهادها را رد کرده و تأکید کرده است که کانادا تنها در صورتی اقدامات تلافیجویانه خود را متوقف میکند که ایالات متحده تمامی تعرفههایش را لغو کند.


ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، در سخنرانی خود برای فعالان اقتصادی در تورنتو، ترامپ را تنها «تصمیمگیرنده واقعی» در دولت فدرال آمریکا توصیف کرد.
او گفت: «او تنها کسی است که تصمیم میگیرد. و ما باید بتوانیم با این واقعیت کنار بیاییم.»
جولی همچنین وضعیت کنونی را یک «نمایش روانی» توصیف کرد که ممکن است ماهها ادامه داشته باشد.
این پیامی است که داگ فورد، نخستوزیر انتاریو، روز چهارشنبه بر آن تأکید کرد: «فقط یک نفر باعث این مشکل شده و آن شخص رئیسجمهور ترامپ است.»


مقامات ارشد دولتی گفتهاند که دومینیک لبلان، وزیر دارایی کانادا، و هاوارد لاتنیک در طول روز بهطور مداوم در حال تبادل پیام بودهاند.
آنها بهعنوان واسطههای کلیدی عمل میکنند و در حال نهایی کردن جزئیات یک توافق احتمالی برای لغو برخی از تعرفهها هستند. اما مقامات دولتی هشدار دادهاند که این مذاکرات ممکن است به نتیجه نرسد.
لاتنیک در مصاحبههای رسانهای تأکید کرده که حتی اگر دو طرف در مورد برخی صنایع به توافق برسند، احتمالاً همچنان تعرفههایی باقی خواهند ماند.
او در مصاحبهای گفت که رئیسجمهور ممکن است به یک «نقطه میانی» برسد، زیرا مکزیک و کانادا «تمام تلاش خود را میکنند» و این احتمال را مطرح کرد که نرخ تعرفههای آمریکا ممکن است کمتر از ۲۵ درصد فعلی باشد.
اما لبلان در مصاحبهای در صبح چهارشنبه گفت: «ما علاقهای به توافق در نقطه میانی نداریم.»
بااینحال، لبلان تأکید کرد که اگر آمریکا حسن نیت نشان دهد، ممکن است کانادا تعرفههای تلافیجویانه خود را لغو کند.
او افزود: «اگر آمریکاییها بخواهند بهطور سازنده با ما گفتوگو کنند تا ببینیم چگونه میتوانیم این تعرفهها را لغو کنیم، آنها را حذف کنیم و دوباره اقتصادی بسازیم که به نفع هر دو کشور باشد، ما آمادهایم.»
کانادا در تلاش است تا با متقاعد کردن متحدان خود در واشنگتن و همچنین افکار عمومی آمریکا، مخالفت با تعرفهها را در ایالات متحده تقویت کند. دولت کانادا استدلال میکند که اقدامات تجاری ترامپ نوعی خودتحریمی است که هزینههای مصرفکنندگان را افزایش داده و مشاغل را در معرض خطر قرار میدهد.
ملانی جولی گفت: «این تعرفهها کاملاً ناعادلانه و غیرقابلتوجیه هستند» و ادعای ترامپ مبنی بر اینکه این تعرفههای جدید به بحران فنتانیل مرتبط است که از کانادا سرچشمه میگیرد را «واهی» خواند.
او افزود که افزایش فشار سیاسی بر ترامپ یکی از راههایی است که ممکن است باعث شود او از مواضع خود عقبنشینی کند.
او گفت که کانادا گزینههایی برای مقابله دارد، از جمله اقدامات غیرتعرفهای مانند محدود کردن عرضه کالاهای حیاتی یا اعمال مالیات بر صادرات.
جولی به وابستگی آمریکا به اورانیوم کانادایی که نیروگاههای هستهای این کشور را تأمین میکند اشاره کرد و آن را بهعنوان یک نقطه ضعف احتمالی برای آمریکا مطرح کرد که در صورت لزوم میتوان از آن استفاده کرد.
او گفت: «ما قویتر از آن هستیم که برخی از ما تصور میکنیم.»
جولی همچنین تأکید کرد که امروز با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، گفتوگو کرده است، اما تصریح کرد که این جنگ تجاری توسط وزرا و مقامات ارشد کابینه حل نخواهد شد، فارغ از جایگاه آنها.
او گفت: «مذاکرات همچنان ادامه دارد، اما در نهایت فقط رئیسجمهور ترامپ و نخستوزیر ترودو میتوانند به توافق برسند.»


خودروسازان یک ماه مهلت گرفتند
پس از آنکه ترامپ صبح امروز تماسی از سوی خودروسازان نگران آمریکایی دریافت کرد، تصمیم گرفت خودروها را حداقل تا آوریل از تعرفههای خود معاف کند—نشانهای از آنکه کاخ سفید آماده است تصمیمات مهم سیاستی را بهسرعت اتخاذ کند.
کارولاین لویت، سخنگوی کاخ سفید، بعدازظهر چهارشنبه اعلام کرد که ترامپ تصمیم گرفته است «یک معافیت یکماهه برای تمامی خودروهایی که از طریق توافق USMCA وارد میشوند، اعمال کند.» این توافق تجاری سهجانبه که ترامپ در نخستین دوره ریاستجمهوری خود امضا کرد، در کانادا بهعنوان CUSMA شناخته میشود.
لویت گفت: «تعرفههای متقابل همچنان از ۲ آوریل اجرایی خواهند شد.» او به برنامه ترامپ برای اعمال تعرفههای بیشتر در ماه آینده بر کشورهایی که بهزعم او از آمریکا سوءاستفاده میکنند، اشاره کرد.
بااینحال، ونس در یک کنفرانس خبری بعدازظهر چهارشنبه اعلام کرد که دولت تمایلی به ارائه معافیتهای بیشتر ندارد و قصد دارد تعرفهها را بهطور گسترده اعمال کند، که این مسئله اوضاع را پیچیدهتر میکند.
او تأکید کرد که تنها راه برای دریافت معافیت این است که شرکتها فعالیت خود را به ایالات متحده منتقل کنند.
او گفت: «در آمریکا سرمایهگذاری کنید. این تنها راهی است که میتوانید از جریمه شدن توسط این تعرفهها اجتناب کنید.»
ترامپ در یک پست در شبکههای اجتماعی پس از تماس با رهبران اعلام کرد که به ترودو گفته است تلاشهای کانادا برای مقابله با فنتانیل «بهاندازه کافی خوب نیست.»
بااینحال، دادههای رسمی دولت آمریکا نشان میدهد که کانادا منبع قابلتوجهی برای فنتانیل غیرقانونی نیست و در سال گذشته کمتر از ۲۰ کیلوگرم از این ماده در مرز شمالی توقیف شده است.
بر اساس دادههای منتشرشده از سوی نهادهای هر دو کشور، طرح ۱.۳ میلیارد دلاری که کانادا سال گذشته آغاز کرد، تاکنون منجر به کاهش چشمگیر قاچاق این ماده در سال جاری شده است.
این نهادها همچنین گزارش دادهاند که مأموران مرزی کانادا در سال گذشته مواد مخدر بیشتری را که از آمریکا وارد کانادا میشد، کشف و ضبط کردهاند، درحالیکه همتایان آمریکایی آنها مقدار کمتری را که به سمت جنوب قاچاق میشد، توقیف کردهاند.
لویت اضافه کرد که کانادا آمریکا را به «محل دفع زباله نه تنها برای مهاجران غیرقانونی بلکه برای فنتانیل» تبدیل کرده است، در حالی که دادههای گمرک و حفاظت مرزی آمریکا نشان میدهد که فنتانیل بیشتری — حدود ۳۱۵ کیلوگرم — وارد بندرهای ساحلی آمریکا شده است نسبت به مقداری که در مرز ۴۹ام توقیف شده است.
وقتی یک خبرنگار از لویت درباره مقدار نسبتاً کم فنتانیل وارد شده از کانادا پرسید، او گفت که بررسی صحت ادعاهای رئیسجمهور «کمی بیاحترامی به خانوادههایی است که در این کشور عزیزان خود را به دست این سم کشنده از دست دادهاند.»
ترامپ درباره انتخابات فدرال سردرگم است
باوجود شکایاتش، ترامپ گفت که تماس با ترودو در «حالت نسبتاً دوستانهای» پایان یافت.
ترامپ گفت که از این که ترودو نتوانست بگوید انتخابات فدرال بعدی چه زمانی خواهد بود، سردرگم شده است و گفت: «این باعث شد که کنجکاو شوم، مثل اینکه، اینجا چه خبر است؟»
ترامپ گفت که بعد فکر کرد شاید بخشی از یک تلاش برای تصاحب قدرت باشد. «بعد متوجه شدم که او تلاش دارد از این موضوع برای ماندن در قدرت استفاده کند. موفق باشی جاستین!»
توضیح سادهای برای اینکه چرا نخستوزیر نتواست بگوید این رأیگیری چه زمانی برگزار خواهد شد، وجود دارد — این تصمیم ترودو نیست که بگیرد.
انتخاب زمان برگزاری انتخابات به جانشین او خواهد افتاد که در رویداد رهبری حزب لیبرال که روز یکشنبه برگزار میشود، معرفی خواهد شد.
در سخنرانی شب گذشته خود در کنگره، ترامپ بر ارزش تعرفهها تأکید کرد، از جمله تعرفهها بر متحدانی مانند کانادا.
او گفت: «تعرفهها برای ثروتمند کردن دوباره آمریکا و بزرگ کردن دوباره آمریکا هستند، و این در حال اتفاق افتادن است و نسبتاً سریع رخ خواهد داد. ممکن است کمی اختلال پیش بیاید، اما ما با آن مشکلی نداریم.»

