جمهوری اسلامی در جنگ روانی پیروز می شود؛ گسترش درگیری به اسرائیلی ها آسیب می رساند
حتی پس از وعده نتانیاهو مبنی بر اینکه اسرائیل برای هر سناریویی آماده است، اسرائیلی ها در خطر هستند
جمهوری اسلامی در جنگ روانی پیروز می شود؛ گسترش درگیری به اسرائیلی ها آسیب می رساند
پس از کشتارهای پشت سر هم در اواخر ماه گذشته فؤاد شکر، فرمانده نظامی حزب الله لبنان و اسماعیل هنیه، رهبر حماس در ایران، اسرائیل در حالت آماده باش قرار گرفته است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اخیراً گفت اسرائیل برای هر سناریویی چه از نظر دفاعی و چه تهاجمی بسیار آماده است. اما اظهاراتی از این دست در هفته گذشته مانع از وحشت اسرائیلیها درباره انتقامجویی احتمالی از سوی دشمنان اسرائیل نشد.
اسرائیل مسئولیت قتل شکر را بر عهده گرفت و به طور علنی در مورد ترور هنیه اظهار نظری نکرد، زیرا حماس و جمهوری اسلامی اسرائیل را مسئول آن دانستند. هم جمهوری اسلامی و هم حزبالله تهدید کردهاند که در چند روز یا چند هفته به تلافیجویی سختی خواهند پرداخت و قول دادهاند صحنههایی را که قبلاً دیده نشدهاند به جهان نشان دهند.
پس از ترور دو فرمانده سپاه پاسداران در آوریل در دمشق، جمهوری اسلامی مستقیماً با صدها موشک و پهپاد به اسرائیل حمله کرد که تقریباً همه آنها توسط اسرائیل و ائتلاف بین المللی سرنگون شد. تهران قول داده است که به ترور هنیه در خاک ایران پاسخ قوی تری بدهد.
حزبالله گفت که در یک حمله هماهنگ برای انتقام از مرگ شکر، یکی از چهرههای کلیدی این گروه، شرکت خواهد کرد.
گام های بعدی اسرائیل
انتظار طولانی برای انتقامجویی، بحثهایی را در اسرائیل درباره حمله پیشگیرانه یا منتظر دیدن تأثیر گسترش بیشتر درگیری ها باز کرده است.
ما هنوز خانواده هایی داریم که برای مدت طولانی در شمال از خانه های خود دور بوده اند. این قابل قبول نیست، بنابراین شاید لازم باشد به زور عمل کنیم و کنترل سرزمین خود را از حزب الله پس بگیریم. ژنرال رام شمولی، رئیس سابق گروه اطلاعات هوایی ارتش اسرائیل، گفت اسرائیل آماده حمله حتی پیشگیرانه است و در حال حاضر ممکن است با هر چالشی روبرو شود. من شخصا معتقدم که نباید بیش از این منتظر بمانیم.
وی گفت ضعف نسبی نیروی هوایی جمهوری اسلامی و حزب الله در مقایسه با اسرائیل می تواند احساس امنیت کاذب ایجاد کند.
وی گفت ما چیزی علیه مردم لبنان و ایران نداریم، اما تروریسم باید به خاطر آنها نیز شکست بخورد.
آیا جمهوری اسلامی به اسرائیل حمله خواهد کرد؟
دیوید مناشری، کارشناس مسائل ایران در دانشگاه تلآویو، گفت که اپوزیسیون ایران و رئیسجمهور جدید این کشور بر علی خامنهای، فشار میآورند تا به اسرائیل حمله نکند.
مناشری گفت مردم ایران می خواهند زندگی کنند و به تدریج از دین فاصله می گیرند. اکثر آنها به وضوح امیدوارند که رئیس جمهور جدید به دنبال صلح در منطقه باشد و مخالف مفهوم جنگ هستند که ممکن است در درازمدت بر اقدامات خامنه ای تأثیر بگذارد.
او درگیری بین اسرائیل و جمهوری اسلامی را بازی موش و گربه توصیف کرد. وی گفت اسرائیل مانند رژیم ایران در بازی صبر و حوصله چندان خوب ندارد، بنابراین جالب است که ببینیم ابتدا وارد عمل خواهد شد یا خیر. جمهوری اسلامی به وضوح در حال پیروز شدن در جنگ روانی است.
ترس از گسترش درگیری ها بر اسرائیلی ها تاثیر گذاشته است، زیرا این کشور با دهمین ماه جنگ خود مواجه است و درگیری ها در مرزهای شمالی و جنوبی ادامه دارد. اسرائیل مرکزی همچنین با خشونت شبه نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی مواجه شده است، مانند حمله ماه گذشته پهپاد حوثی به تل آویو که منجر به کشته شدن یک غیرنظامی شد.
نهادهای عمومی اسرائیل نیز تحت تأثیر این درگیری قرار گرفته اند. با توجه به احتمال وقوع یک جنگ شدیدتر، برخی مطمئن نیستند که آیا بیمارستانها و سایر موسسات اسرائیل از عهده وظیفه خود برآیند یا خیر.
استیو والتز، سخنگوی مرکز پزشکی شبا در مرکز اسرائیل، گفت بیمارستان ما ۱۰۰ درصد آماده است. ما پزشکان، پرستاران و پرسنل پشتیبانی کافی برای هر سناریویی داریم. ما با هزاران سرباز و غیرنظامی که در طی این ماهها مورد حمله قرار گرفتهاند و از جمله ۳۶ گروگان بودهایم، رفتار کردهایم.
وی گفت این بیمارستان همچنین دارای یک مرکز زیرزمینی با ظرفیت ۲۰۰۰ تخت است.
دیوید رتنر، سخنگوی بیمارستان رامبام در حیفا، گفت که رامبام برای شلیک موشکی احتمالی حزب الله آماده می شود.
رتنر گفت تنها دو روز پس از ۷ اکتبر، رامبام شروع به تبدیل بخشی از یک پارکینگ زیرزمینی به عنوان یک واحد بیمارستانی حفاظت شده کرد.
رتنر درباره واحد زیرزمینی گفت ما در حال حاضر تمام ابزار و تجهیزات لازم در مواقع اضطراری را داریم. در حال حاضر ۱۲۰۰ تخت وجود دارد و ما فقط منتظریم تا دولت به ما دستور بدهد تا بیماران را به اینجا منتقل کنیم.
گیل ملر، معاون سخنگوی حیفا، گفت که شهر شمالی طرحهای واکنش اضطراری در دست اجرا دارد.
ما بیش از ۱۰۰ پناهگاه عمومی در سراسر شهر داریم و از آنجایی که می دانیم هر ساکنی اتاق امن خود را در داخل خانه ندارد، پارکینگ ها را به پناهگاه هایی تبدیل کردیم که ممکن است هزاران نفر را در خود جای دهد. آنها قبلاً ژنراتور و وای فای دارند.
ملر گفت که شهرداری در حال کار بر روی طرح هایی است که در صورت نیاز کلاس های مدارس دولتی را در این پناهگاه ها برگزار کند. خانواده هایی که از مرز شمالی اسرائیل به سمت حیفا گریخته اند و اکنون در هتل ها زندگی می کنند نیز شامل طرح اضطراری می شوند.
وی گفت ما از نظر مالی سرمایه گذاری زیادی کردیم، اما این وظیفه ما در قبال شهروندان است.