رژیم ایران میگوید که ممکن است ممنوعیت داشتن سلاحهای هستهای را در صورت بازگشت تحریمها لغو کند
۰۸/۰۹/۱۴۰۳
نظراتی که پس از تصویب طرح محکومیت جمهوری اسلامی بدلیل ساخت ذخایر اورانیوم توسط هیئت بازرسی هستهای مطرح شد
رژیم ایران میگوید که ممکن است ممنوعیت داشتن سلاحهای هستهای را در صورت بازگشت تحریمها لغو کند
وزیر امور خارجه رژیم ایران اظهار داشت که اگر غرب به تهدید به اعمال مجدد تمامی تحریمهای سازمان ملل ادامه دهد، احتمالاً بحث هستهای در داخل ایران به سمت دستیابی به تسلیحات هستهای تغییر خواهد کرد.
سید عباس عراقچی در مصاحبهای گفت که جمهوری اسلامی پیشتر توانایی و دانش ساخت سلاح هستهای را داشته است، اما افزود که این سلاحها بخشی از استراتژی امنیتی کشور نخواهند بود. وی همچنین تأکید کرد که تهران آماده است به تأمین تسلیحات برای حزبالله لبنان ادامه دهد.
مقامات غربی نگران هشدار عراقچی در خصوص اعمال مجدد تحریمها خواهند بود، تحریمهایی که با امضای توافقنامه ۲۰۱۵ رژیم ایران برای محدود کردن فعالیتهای هستهای این کشور لغو شده بودند.
عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه توسط رئیسجمهور اصلاحطلب، مسعود پزشکیان، که امسال با وعده بهبود اقتصاد ایران از طریق بهبود روابط با غرب به این سمت انتخاب شد، منصوب گردید.
او در لیسبون صحبت میکرد پیش از دیدار مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی و کشورهای اروپایی در ژنو در روز جمعه، که آن را یک جلسه طوفان فکری برای یافتن راهی برای خروج از بنبست توصیف کرد. او اذعان کرد که نسبت به این دیدار بدبین است و گفت که مطمئن نیست تهران با طرفهای مناسب گفتگو میکند.
عراقچی اظهار داشت که معتقد است کشورهای اروپایی به ویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه پس از نشست هفته گذشته هیئت بازرسی هستهای سازمان ملل، که در آن طرح انتقادی از سوی اروپا به تصویب رسید، درگیر رویارویی شدهاند. او گفت که تهران در همکاری با بازرسان شکست خورده و در حال ساخت یک انبار اورانیوم است که هیچ هدف غیرنظامی صلحآمیزی ندارد.
عراقچی مدعی شد که رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از پیشنهاد جمهوری اسلامی برای محدود کردن غنیسازی اورانیوم به ۶۰ درصد و همچنین اجازه بازدید چهار بازرس هستهای از سایتهای هستهای خود، قول داده بود که از طرح سرزنش جلوگیری کند. اما وی گفت که گروسی شکست خورده است، زیرا اروپاییها تصمیم به مسیر رویارویی گرفتهاند.
وزیر امور خارجه اظهار داشت که تهران در نتیجه فشارهای خارجی، تصمیم به وارد کردن هزاران دستگاه جدید و پیشرفته به سیستم هستهای خود گرفته و اکنون شروع به تغذیه آنها با گاز کرده است.
عراقچی گفت که تهران همچنان در چارچوب معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای باقی مانده و به دنبال همکاری است. وی افزود: «در حال حاضر قصد نداریم غنیسازی اورانیوم را بیش از ۶۰ درصد افزایش دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است. مایلم دوباره تأکید کنم که ما مسیر همکاری را برای حل شرافتمندانه این مشکل انتخاب کردهایم.»
با این حال، او پیشنهاد کرد که تعامل جمهوری اسلامی با غرب در مورد برنامه هستهای خود تضمینشده نیست. عراقچی گفت: «در حال حاضر در ایران بحثهایی وجود دارد که شاید سیاستهای قبلی اشتباه بوده باشد. چرا؟ چون ما هر کاری که آنها خواسته بودند انجام دادیم، اما وقتی نوبت آنها بود که تحریمها را لغو کنند، در عمل این اتفاق نیفتاد. بنابراین شاید چیزی در سیاست ما اشتباه باشد.»
او ادامه داد: «من میتوانم صراحتاً به شما بگویم که این بحث در ایران و به ویژه میان نخبگان، حتی در میان مردم عادی در جریان است که آیا باید این سیاست را تغییر دهیم یا نه، آیا باید دکترین هستهای خود را تغییر دهیم. برخی میگویند نه، چون در عمل کافی نبوده است.»
عراقچی افزود: «اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریمها را مجدداً علیه جمهوری اسلامی اعمال کنند، آنوقت همه در ایران را متقاعد خواهند کرد که بله، دکترین شما اشتباه بوده است.»
وی افزود: «این نتیجه بعد از ۱۰ تا ۱۲ سال مذاکره و سپس ۱۰ سال اجرا و پیگیری، اکنون جمهوری اسلامی به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بازگشته است. برای چه؟»
عراقچی گفت: «اگر این اتفاق بیفتد، فکر میکنم همه متقاعد میشوند که ما در مسیر اشتباهی قرار گرفتهایم و باید مسیر را تغییر دهیم. بنابراین اگر این عقبنشینی اتفاق بیفتد، دچار بحران خواهیم شد.»
اما او تأکید کرد که فعلاً فتوای ضد در اختیار داشتن تسلیحات هستهای تنها توسط مقام معظم رهبری لغو خواهد شد. او گفت: «سلاحهای هستهای جایی در محاسبات امنیتی ما ندارند.»
وی همچنین تأکید کرد که جمهوری اسلامی موشکهای بالستیک به روسیه نداده است، اما همکاری نظامی نزدیک تهران با مسکو، حتی اگر جمهوری اسلامی از تمامیت ارضی اوکراین حمایت کند، مشروع است.
عراقچی با اشاره به اینکه عرضه پهپادها و دیگر تجهیزات جمهوری اسلامی به روسیه برای استفاده در اوکراین روابط با اروپا را مسموم کرده است، گفت: «آنها در هیچ موقعیت اخلاقی و سیاسی نیستند که از همکاری ما با روسیه شکایت کنند، چرا که برای کشتن فلسطینیها اسلحه و سلاحهای پیشرفته به اسرائیل میفروشند.»
او افزود: «جمهوری اسلامی آماده است در صورت درخواست این گروه، به ارسال سلاح به حزبالله لبنان ادامه دهد، و اسرائیل تنها به این دلیل با آتشبس موافقت کرده است که نمیتواند کار را به پایان برساند.»
وی در پاسخ به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در خصوص آتشبس در لبنان گفت: «چرا اسرائیل الآن آماده آتشبس است؟ چون نتوانستند کار را تمام کنند و نمیتوانند کار را تمام کنند. بله، حزبالله آسیب دیده است، اما بیشتر بر عهده رهبری و فرماندهان سطح بالا است، اما سازمان دستنخورده باقی مانده است.»
عراقچی همچنین اظهارات نتانیاهو در خصوص آتشبس لبنان را به سخره گرفت و افزود: «اسرائیل میخواهد انرژی خود را بر جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای متمرکز کند.»
جنگ تمامعیار با جمهوری اسلامی و آتشبس در لبنان؟ این ایده منطقی یا قابل درک به نظر نمیرسد.
او گفت که اگر اسرائیل یک جنگ تمامعیار علیه جمهوری اسلامی آغاز کند، فاجعهبار خواهد بود. این بدان معنا نیست که ما خواهان جنگ هستیم. برخلاف اسرائیلیها، ما به دنبال جنگ نیستیم، اما برای آن کاملاً آمادهایم و از جنگ نمیترسیم. اگر بخواهند ما را محاکمه کنند، میتوانند این کار را انجام دهند.
او افزود که این حزبالله است که باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد تسلیحات خود را از شمال رودخانه لیتانی خارج کند، همانطور که در توافق آتشبس با اسرائیل آمده است، و تأکید کرد که این گروه نماینده جمهوری اسلامی نیست. او گفت: «حزبالله و دیگر گروهها نیابتی از ما نیستند. ما تنها به عنوان دوستان خود از آنها حمایت میکنیم و هرگز به آنها یا هیچ گروه مقاومت دیگری در منطقه دستور ندادهایم. آنها خودشان تصمیم میگیرند و تصمیمات خود را اجرا میکنند.»
او بیان کرد که معتقد است تصمیم درست حزبالله برای پایان دادن به ارتباط بین جنگهای لبنان و غزه از طریق پذیرش آتشبس بوده است، اما پرسید که آیا آتشبس بیشتری در غزه به دنبال خواهد داشت یا نه. وی گفت: «اسرائیل نمیتواند با حماس آتشبس برقرار کند، زیرا این آتشبس یک شکست کامل برای اسرائیلیها خواهد بود. آنها به آنجا رفتند تا حماس را نابود کنند و اکنون باید با حماس مذاکره کنند، و این یعنی آنها در رسیدن به اهداف خود شکست خوردهاند. بنابراین، آتشبس در غزه به یک سوال پیچیده تبدیل شده است.»
وی افزود که هدف اسرائیل پاکسازی استعماری فلسطینیان است و این به دولت جدید آمریکا بستگی دارد که تصمیم بگیرد آیا از این موضوع حمایت خواهد کرد یا خیر.
در پاسخ به این سوال که آیا سیاست خارجی جمهوری اسلامی موجب بدبختی داخلی شده است، او اذعان کرد که پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد زیرا قصد داشت تحریمها را لغو کرده و با بقیه جهان تعامل داشته باشد، اما پرسید که آیا غرب از او استقبال کرده است یا خیر. او گفت: «صبح روز بعد از مراسم تحلیف، اسماعیل هنیه، رهبر دفتر سیاسی حماس در تهران ترور شد. من ۱۰۰ روز اول کار خود را به عنوان وزیر امور خارجه صرف تلاش برای جلوگیری از یک جنگ تمامعیار کردهام.»