ارسال موشکی تهران به مسکو ممکن است مقیاس واقعی قدرت پزشکیان را نشان دهد
رئیس جمهور علیرغم تمایل به بهبود روابط با اروپا، جمهوری اسلامی را دوباره بر روی تردمیل تحریم ها قرار داده است
ارسال موشکی تهران به مسکو ممکن است مقیاس واقعی قدرت پزشکیان را نشان دهد
تصمیم تهران برای فروش موشکهای کوتاهبرد به روسیه که مکمل تجهیزات موجود مسکو هستند، در ظاهر، یک واژگونی سیاسی برای مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اصلاح طلب جدید است.
او با وعده لغو تحریم ها و توسعه روابط متعادل تر با شرق و غرب، به ویژه اروپا، انتخاب شد. بخش اعظم انتصابات دیپلماتیک او، از جمله ابقای جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق به عنوان مشاور، بر این نیت تأکید داشت و از هم اکنون یک بحث پر جنب و جوش در تهران درباره میزان همسویی واقعی منافع جمهوری اسلامی و روسیه آغاز شده بود.
بدبینان روسیه در تهران با اشاره به مواضع اتخاذ شده از سوی مسکو در مورد آینده مناقشه ارمنستان و آذربایجان که تمامیت ارضی ایران را تضعیف می کند، پیشروی می کردند. همچنین خشم از موضع روسیه در مورد ادعای رژیم ایران بر سه جزیره در تنگه هرمز وجود داشت. در مطبوعات اصلاح طلب نیز این ادعا که روسیه تلاش می کند سنگی در مسیر ارتباطات بهتر تهران و اروپا بگذارد، رایج شد.
صلال ساداتیان، کاردار سابق جمهوری اسلامی در بریتانیا در دهه ۸۰ می گوید قطع روابط با روسیه یا ایجاد درگیری درست نیست، اما باید هر چه زودتر به تعادل رسید. این تعادل است که به ما کمک می کند تا به اهدافمان برسیم، اگر به دنبال رشد ۸ درصدی و جذب سرمایه خارجی هستیم، باید تعادل ایجاد کنیم.
با این حال، در اولین تصمیم بزرگ راهبردی پس از انتخاب پزشکیان، به گفته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، بیش از ۲۰۰ موشک کوتاه برد در اختیار روسیه قرار داده است تا در اوکراین، کشوری که از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است، استفاده شود. اروپا این یک راه مرموز برای شروع فصل جدیدی در روابط با غرب است.
توضیحات احتمالی زیادی وجود دارد. اولین مورد این است که جمهوری اسلامی آنطور که ادعا می کند تسلیحات را تامین نکرده است. در نهایت، اطلاعاتی که ایالات متحده می گوید در روزهای اخیر با شرکای خود به اشتراک گذاشته است، بر اساس موشک هایی که انتظار می رود در اواخر زمستان امسال به زیرساخت های انرژی اوکراین حمله کنند، آزمایش خواهد شد. رژیم ایران همچنین مدعی است که پهپادهای شاهد را به مسکو عرضه نکرده است، اما بقایای متمایز آنها در سراسر کشوری که در سال ۲۰۲۲ به آن حمله کردند، پر شده است.
توضیح دوم این است که روسیه در ازای موشکها چیزی را عرضه میکند که رژیم ایران آن را غیرقابل مقاومت در قالب فناوری هستهای یا مواد هستهای میداند. بلینکن در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با وزیر امور خارجه بریتانیا، دیوید لامی، در لندن، با این عبارات صحبت کرد. تهران ممکن است محاسبه کرده باشد که روسیه از مبارزه در اوکراین به خوبی بیرون خواهد آمد و میخواست به پیروز نزدیک شود. سرگئی شویگو، وزیر دفاع اسبق روسیه اخیراً در تهران بود و درباره امضای یک مشارکت راهبردی جامع گفتگو کرد.
مورد سوم این است که پزشکیان شخصیتی خوش نیت است که به دلیل انبوهی از بحران های داخلی حواسش پرت شده است. قرارداد تامین این موشکها به گفته خزانهداری آمریکا در اواخر سال ۲۰۲۳ و قبل از انتخاب وی و مرگ ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور قبلی، در ماه مه امضا شد.
پزشکیان می توانست زمانی مداخله کند که در تابستان، پرسنل نظامی روسیه برای استفاده از پروژه موشک های بالستیک فتح ۳۶۰ در ایران آموزش دیده بودند، اما این کار را نکرد. او قبلاً یک سری امتیازات راهبردی به محافظه کاران داده است که بر این باور است که اصلاح طلبان در صورت رویارویی با دولت غیرمنتخب هیچ پیشرفتی نخواهند کرد. علاوه بر این، تصمیمات بزرگ در مورد روابط با غرب، از جمله بازنگری توافق هسته ای در انتظار انتخاب رئیس جمهور جدید ایالات متحده است. دونالد ترامپ این هفته گفت که فکر نمیکند رژیم ایران تلاش میکند دموکراسی آمریکا را تضعیف کند و میتواند با تهران به توافق برسد، بخشی از برنامهاش برای کاهش هزینههای درگیریهای سیاست خارجی آمریکا.
چهارمین توضیح، تغییری از توضیح سوم، این است که پزشکیان، همانطور که معمولاً ادعا می شود، مسئول سیاست خارجی و دفاعی رژیم ایران نیست، حتی اگر این امر او را در اجرای سیاست جدید اقتصادی خود که بسیار وابسته به خروج جمهوری اسلامی از آن است ناتوان کند. قفس تحریم دلالان واقعی قدرت سیاست خارجی در ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و علی خامنه ای هستند.
در هر صورت، کمتر از ۴۲ روز پس از تایید پزشکیان توسط مجلس، جمهوری اسلامی و غرب به تردمیل آشنای تحریم ها و ضدتحریم ها بازگشته اند.