جدیدترین اخبارجهان

نتانیاهو به‌عنوان اولین رهبر خارجی که به آمریکا سفر می‌کند، به دنبال حمایت قوی از ترامپ است

نتانیاهو سفر به آمریکا را با وجود موانع در مورد غزه، به‌عنوان یک پیروزی نشان می‌دهد

بنیامین نتانیاهو به‌عنوان اولین رهبر خارجی که به آمریکا سفر می‌کند، به دنبال حمایت قوی از دونالد ترامپ است

نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، این هفته در واشنگتن به سر می‌برد و اولین رهبر خارجی است که از رئیس‌جمهور دونالد ترامپ دیدار کرده است. او این سفر را به‌عنوان یک افتخار شخصی، نشانه‌ای از رابطه نزدیکش با رئیس‌جمهور آمریکا و تأسیس مجدد اقدامات اسرائیل در طی ۱۵ ماه جنگ در خاورمیانه مطرح کرده است.

بنیامین نتانیاهو به‌عنوان اولین رهبر خارجی که به آمریکا سفر می‌کند، به دنبال حمایت قوی از دونالد ترامپ است
بنیامین نتانیاهو به‌عنوان اولین رهبر خارجی که به آمریکا سفر می‌کند، به دنبال حمایت قوی از دونالد ترامپ است

عملیات‌های نظامی اسرائیل در غزه، ایران، لبنان، سوریه و یمن “قبلاً نقشه را بازنویسی کرده‌اند”، بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه قبل از ترک برای واشنگتن گفت. “اما من معتقدم که با همکاری نزدیک با رئیس‌جمهور ترامپ، می‌توانیم آن را حتی بیشتر و بهتر بازنویسی کنیم”، او افزود و پیشنهاد کرد که این سفر منافع بیشتری برای اسرائیل به همراه خواهد داشت.

اما این سفر یک‌هفته‌ای به نظر می‌رسد که بیشتر به مذاکرات عملی با مقامات آمریکایی درباره آتش‌بس در غزه و سایر درگیری‌های منطقه‌ای که ترامپ می‌خواهد حل یا کاهش یابند، اختصاص یابد، طبق گفته مقامات اسرائیلی سابق و کنونی.

دونالد ترامپ روز دوشنبه به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: “من هیچ تضمینی ندارم که این آتش‌بس پابرجا بماند.” “من هیچ تضمینی ندارم که صلح برقرار بماند.”

برنامه‌ریزی شده است که بنیامین نتانیاهو روز سه‌شنبه بعد از ظهر با دونالد ترامپ دیدار کند. روز دوشنبه، انتظار می‌رفت که او با نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، که اخیراً به اسرائیل و غزه سفر کرده بود تا اجرای آتش‌بس را نظارت کند، گفت‌وگو کند.

این توافق که توسط مصر، قطر و ایالات متحده میانجیگری شده، از ۱۹ ژانویه آغاز شد و شامل یک مرحله ابتدایی ۴۲ روزه است. مذاکرات مرحله دوم انتظار می‌رود این هفته شروع شود، با این حال برخی مسائل هنوز حل نشده‌اند، از جمله گزینه‌های اسرائیل برای از سرگیری جنگ علیه حماس.

نخست‌وزیر قطر روز یکشنبه از دو طرف خواست که فوراً به میز مذاکره بازگردند، “همان‌طور که در توافق آمده است”، محمد بن عبد الرحمن آل ثانی در یک کنفرانس خبری با وزیر خارجه ترکیه گفت. “هنوز هیچ چیز مشخصی در مورد اینکه کجا و چه زمانی هیئت‌ها تشکیل خواهند شد، وجود ندارد.”

بنیامین نتانیاهو تحت فشار اعضای راست افراطی ائتلاف خود است تا پس از مرحله اول توافق جنگ را از سر بگیرد.

وزیر دارایی اسرائیل، بزیلئل اسموتریچ، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: “مرحله دوم، که شامل اعلام پایان جنگ و عقب‌نشینی ارتش دفاعی اسرائیل است، اتفاق نخواهد افتاد.”

روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت روز یکشنبه گزارش داد که اسرائیل خواهان تبعید رهبران حماس، غیرنظامی‌سازی نوار غزه و آزادی تمامی گروگان‌ها، چه زنده و چه کشته شده، در مرحله دوم است.

در دو هفته گذشته، حماس و شبه‌نظامیان متحد آن‌ها ۱۸ گروگان که در حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ربوده شده بودند، از جمله ۱۳ اسرائیلی و ۵ تبعه تایلندی را آزاد کرده‌اند. اسرائیل نیز بیش از ۵۸۰ زندانی و بازداشت‌شده فلسطینی را آزاد کرده، اجازه داده کمک‌های بیشتری به غزه برسد و نیروهای خود را از برخی پست‌های کلیدی نظامی در این منطقه عقب‌نشینی کرده است.

دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو به‌طور کلی موافق این هستند که حماس باید از غزه حذف شود، اما در مورد زمان‌بندی این اقدام توافق ندارند. این را یاکی دیان، کنسول سابق اسرائیل در لس‌آنجلس که از آمادگی‌های دولت برای دیدارهای کاخ سفید مطلع شده است، گفت.

دیان افزود: “تا زمانی که بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ رو در رو ملاقات کنند، باید شکاف‌ها به حداقل برسد.” او گفت که هدف از دیدار نخست‌وزیر با ویتکوف در روز دوشنبه پر کردن هرگونه اختلاف پیش از ملاقات با ترامپ بوده است.

یک مقام اسرائیلی که خواست نامش فاش نشود، اظهار داشت: “نتانیاهو تلاش دارد چارچوب متفاوتی برای مرحله دوم به‌دست آورد یا از ترامپ تضمین‌هایی بگیرد که بتواند به ائتلاف اسرائیلی نشان دهد که حماس نمی‌تواند بخشی از غزه جدید باشد.”

همچنین مشخص نیست که آیا دو رهبر در مورد نحوه برخورد با ایران توافق خواهند کرد یا خیر. تهران به‌طور قابل‌توجهی از بحران‌های منطقه‌ای آسیب دیده است و اسرائیل نیز به‌طور جدی متحد کلیدی ایران، یعنی حزب‌الله در لبنان را مورد حمله قرار داده است. ایران همچنین پایگاه خود را در سوریه از دست داده است، جایی که هم ایران و هم حزب‌الله از رژیم بشار اسد حمایت می‌کردند. شورشیان سوری که با شکست حزب‌الله روبه‌رو شده بودند، از فرصت استفاده کرده و به سوی دمشق حرکت کرده و حکومت اسد را سرنگون کردند.

یک مقام اسرائیلی گفت: “دیگر صحبت‌هایی درباره حمله به ایران وجود ندارد.” بلافاصله پس از اینکه ایران در اکتبر موجی از موشک‌های بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد، دولت اسرائیل برنامه‌هایی برای حمله مشترک با ایالات متحده به تأسیسات هسته‌ای تهران تدوین کرد.

اما به گفته این مقام، دولت جدید بر هدف دیگری در منطقه متمرکز است که به پایان جنگ نیاز دارد.

او ادامه داد: “ترامپ به بازسازی غزه از طریق یک توافق منطقه‌ای با امارات متحده عربی و سعودی‌ها علاقه‌مند است.” او اشاره کرد که بنیامین نتانیاهو در برابر دونالد ترامپ نخواهد ایستاد.

یکی از سوالات کلیدی این است که تیم ترامپ چقدر نتانیاهو را تحت فشار قرار خواهد داد تا به توافق آتش‌بس غزه پایبند بماند، توافقی که در نهایت به موضوع مدیریت و بازسازی این منطقه خواهد پرداخت، به گفته گایل تالشیر، دانشمند سیاسی از دانشگاه عبری.

او گفت: “یک چیز است که به بی‌بی بگویی، ‘تو باید جنگ را تمام کنی و گروگان‌ها را بازگردانی، در نهایت’ و چیز دیگری است که بگویی، ‘نه، تو دیگر به جنگ بازنخواهی گشت.'” او با استفاده از نام مستعار رایج نخست‌وزیر اسرائیل ادامه داد: “ویتکوف باید با نتانیاهو سخت بگیرد، چون پایان جنگ به معنای برگزاری انتخابات جدید در اسرائیل خواهد بود.”

او گفت بنیامین نتانیاهو ممکن است درخواست تمدید مرحله اول توافق را مطرح کند و استدلال کند که ادامه کنترل حماس بر غزه انجام مراحل بعدی آتش‌بس را غیرممکن می‌سازد.

همچنین ممکن بود که بنیامین نتانیاهو تحت فشارهایی که از طریق ویتکوف وارد شده و او را دو بار در ماه گذشته به منطقه فرستاده بود، به خواسته‌های ترامپ پاسخ مثبت دهد.

دونالد ترامپ همچنین اشاره کرده است که می‌خواهد روابط اسرائیل و عربستان سعودی به‌عنوان بخشی از یک توافق بزرگ در خاورمیانه عادی‌سازی شود. مقامات سعودی گفته‌اند که چنین اقدامی نیازمند یک مسیر روشن برای تأسیس یک دولت فلسطینی است.

این مقام اسرائیلی گفت: “ترامپ معتقد است که صلح منطقه‌ای ممکن است.” و بی‌بی نیز می‌خواهد در همان مسیر با او باشد.

مشاهده بیشتر
دکمه بازگشت به بالا