نتانیاهو در مورد نقش جمهوری اسلامی در هرج و مرج خاورمیانه حق داشت


ده ها تن از دموکرات ها سخنرانی نخست وزیر اسرائیل در کنگره را تحریم کردند، اما او همچنان در ارسال پیام به تهران موفق شد
نتانیاهو در مورد نقش جمهوری اسلامی در هرج و مرج خاورمیانه حق داشت
روز چهارشنبه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تنها رهبر خارجی بود که چهار بار در کنگره آمریکا سخنرانی کرد، یک بار بیشتر از وینستون چرچیل. تعداد زیادی از دموکرات های کنگره حضور او را تحریم کردند. با این وجود، او با موفقیت از این موقعیت برای ارسال سه پیام متمایز به سه مخاطب مختلف استفاده کرد.


اول، او با مردم آمریکا صحبت کرد. او از آنها خواست که حمایت مردمی و ابزار مبارزه با بربریت حماس را به اسرائیل بدهند. دوم، او با مردم اسرائیل صحبت می کرد و اصرار داشت که حماس باید به طور کامل نابود شود، کاری که ماه ها طول می کشد.
سوم، در حالی که کمتر مورد توجه رسانهها قرار گرفت، او با ملاها در تهران صحبت میکرد. پیام او به آنها هشداری تند برای توقف یا مواجهه با یک جنگ گسترده تر در خاورمیانه بود.
نتانیاهو به درستی جمهوری اسلامی را به عنوان پشت تروریسم، همه آشوب ها، همه هرج و مرج ها، همه کشتارها معرفی کرد. وی بر ضدیت عمیق تهران با آمریکا تاکید کرد و به گزارشهای اخیر مبنی بر توطئه ترور علیه دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا اشاره کرد. او خواستار همبستگی اسرائیل و آمریکا در کارزار علیه نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی شد نه تنها در غزه، بلکه حوثیها در دریای سرخ و حزبالله لبنان. او انتظار دارد در صورت آغاز جنگ داغ با جمهوری اسلامی، از حمایت بی قید و شرط آمریکا برخوردار شود.
برای آمریکایی ها این سوال پیش می آید که یک جنگ منطقه ای چگونه می تواند باشد؟ اسرائیل برای مبارزه و پیروزی به چه حمایتی نیاز دارد؟


بیایید با وضعیت دیپلماتیک شروع کنیم. پیمان ابراهیم که عمدتاً دستاورد دولت ترامپ بود، مسیری را برای به رسمیت شناختن دیپلماتیک اسرائیل توسط چندین کشور عربی از جمله امارات متحده عربی و بحرین ایجاد کرد. عربستان سعودی به طور مشخص در آن پیمان غایب بود. اما با رهبری ایالات متحده از ابتدا ترامپ و سپس دولت جو بایدن، سعودی ها و اسرائیلی ها سال گذشته در آستانه یک توافق جداگانه قرار گرفتند. این مذاکرات با حمله حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی در ۷ اکتبر از مسیر خارج شد.
وارد کردن عربستان سعودی به توافق ابراهیم یا دستیابی به یک توافق به رسمیت شناختن یک به یک، منجر به افزایش همکاری اقتصادی، نظامی و دیپلماتیک برای اسرائیلیها خواهد شد. دو پیش شرط اساسی وجود دارد تضمین امنیتی برای سعودی ها از سوی ایالات متحده و حل و فصل جنگ در غزه. علیرغم هرج و مرج در منطقه، هر دو هدف در دسترس هستند و هر گونه گفتگو بدون توجه به اینکه کدام حزب در ماه نوامبر در کاخ سفید پیروز شود، از حمایت قوی ایالات متحده برخوردار خواهد شد.
توافق با سعودی ها باعث افزایش همکاری های دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی بین اسرائیل و اساساً کل جهان عرب خواهد شد. در بعد نظامی، تبادل اطلاعات، دفاع موشکی بالستیک و کروز، و مأموریتهای نیروهای ویژه و عملیات دریایی ترکیبی مثلاً علیه حوثیها همگی فعال و آشکار میشوند. در مورد اقتصاد، نتانیاهو از ساخت یک کریدور اقتصادی از خلیج فارس به اروپا، شامل انرژی، حمل و نقل و فناوری ارتباطات صحبت کرد.
با این حال، در جنگ با جمهوری اسلامی، بزرگترین نیاز اسرائیل حمایت نظامی بسیار قوی تر از سوی واشنگتن خواهد بود. قبل از حملات ۷ اکتبر، ایالات متحده به طور قابل اعتماد سالانه بیش از ۳ میلیارد دلار کمک امنیتی مستقیم ارائه می کرد. پنتاگون همچنین دارای انبوهی از ذخایر ذخیره جنگی در اسرائیل است تا در زمان جنگ از آنها استفاده شود، بعضی از آنها در جنگ با روسیه به اوکراین رفته است. اما درگیری مستقیم با جمهوری اسلامی حداقل مستلزم دو برابر شدن همه اینها به طور نامحدود است. ایالات متحده نه تنها باید دلار را افزایش دهد که بیشتر آن به پیمانکاران دفاعی ایالات متحده باز می گردد بلکه باید انتقال فناوری را نیز افزایش دهد.


برخی از سیستم های کلیدی برای کمک به اسرائیلی ها شامل هواپیماهای سوخت رسان دوربرد می شود. سیستم های ماهواره ای بهتر تحت کنترل مستقیم اسرائیل؛ تسلیحات دفاع هوایی لیزری نسل بعدی سیستم های ضد موشکی پس از گنبد آهنین اسرائیل؛ قابلیت های تهاجمی جنگ سایبری؛ و ابزارهای هوش مصنوعی نظامی.
بزرگترین ناشناخته این است که آیا جمهوری اسلامی به دنبال سلاح هستهای و موشکهایی برای تحویل آن سرعت میبخشند یا خیر. تهران بارها سوگند یاد کرده است که اسرائیل باید حذف شود و از روی نقشه محو شود، بنابراین هیچ دولت اسرائیلی جمهوری اسلامی مجهز به سلاح هستهای را قبول نخواهد کرد. هر دو دولت بایدن و ترامپ به اسرائیل اطمینان دادند که ایالات متحده نیز چنین جهشی را تحمل نخواهد کرد. اگر تهران به طور جدی بمب را دنبال کند چیزی که احتمالاً در یک سال آینده مشخص خواهد شد فشار زیادی بر هر کدام از دولت های ایالات متحده که در قدرت باشد برای اقدام نظامی وارد خواهد شد.
در چنین شرایطی، حزب الله بدون شک زرادخانه بیش از ۱۲۰۰۰۰ موشک خود را علیه غیرنظامیان اسرائیلی در سراسر این کشور کوچک پرتاب خواهد کرد. این سناریو دلیل بزرگی بود که دولت بایدن در پاییز گذشته دو ناو هواپیمابر را به منطقه فرستاد. اگر با تهران وارد جنگ شود، چهار ناو هواپیمابر و احتمالاً یک هجوم گسترده نیروی هوایی ایالات متحده به پایگاههای کشورهای عربی قطر، کویت و حتی عربستان سعودی را میبرد.
سخنرانی نتانیاهو مرا به یاد چیزی انداخت که بعدها چرچیل در اواخر دهه ۱۹۳۰ در اروپا طوفان تجمعی نامید که به جنگ جهانی دوم منجر شد. امروز در خاورمیانه چنین احساسی دارد.