معضل پوتین و جمهوری اسلامی در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ منطقهای
روسیه ممکن است با جمهوری اسلامی ائتلاف کند، اما پوتین در واقع علاقه ای به کمک به تهران برای حمله به اسرائیل ندارد
معضل پوتین، جمهوری اسلامی و اسرائیل در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ منطقهای
با تشدید بحران در خاورمیانه در بحبوحه نگرانی ها از حمله پیش بینی شده جمهوری اسلامی به اسرائیل در تلافی ترور اسماعیل هنیه در هفته گذشته در تهران، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به علی خامنه ای توصیه کرد که از تلفات غیرنظامیان اسرائیلی جلوگیری کند. این پیام را سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه که روز دوشنبه در تهران با مقامات رژیم ایران از جمله مسعود پزشکیان، رئیسجمهور دیدار داشت، ایراد کرد.
حال، چرا باید «دیکتاتور قاتل» روسیه، همانطور که رئیس جمهور بایدن زمانی پوتین را با این عنوان خطاب کرد، این کار را در زمانی انجام دهد که پنتاگون در حال تقویت حضور نظامی خود در خاورمیانه در آمادگی برای چیزی است که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آن را قریب الوقوع میخواند. حمله جمهوری اسلامی و حزب الله به اسرائیل؟
بدترین سناریویی که اکنون بسیاری از متخصصان امنیت ملی نگران آن هستند، یک جنگ گسترده تر در خاورمیانه است. و اگر این اتفاق بیفتد، سوال بزرگ این است آیا روسیه، بزرگترین قدرت هستهای جهان و یک دشمن اصلی ایالات متحده، خود را با رژیم ایران همسو خواهد کرد؟ زیرا اگر چنین می شد، عواقب فاجعه باری برای منطقه و جهان به همراه داشت.
اکنون در واشنگتن این فرض وجود دارد که پوتین به طور خودکار در کنار تهران و علیه اسرائیل و ایالات متحده خواهد بود. از این گذشته، تهران صدها موشک بالستیک، هواپیماهای بدون سرنشین و مهمات دیگر را برای مبارزه با اوکراین در اختیار مسکو قرار داده است. از سوی دیگر، ایالات متحده تسلیحات پیشرفته و پول نقد به اوکراین برای کمک به تنزل ارتش روسیه ارسال کرده است.
اما محاسبه تصمیم پوتین ساده نیست. رابطه او با اسرائیل و تهران خطی نیست، بلکه بر اساس ملاحظات پیچیده است. به همین دلیل است که پوتین تقریباً خواهان حمله ویرانگر به اسرائیل نیست.
پوتین در طول دوران ریاست جمهوری خود و تا زمان حمله به اوکراین، سیاستی عمدتاً طرفدار اسرائیل را دنبال کرده است. نه به این دلیل که او مرد خوبی است، بلکه به این دلیل که یک عمل گرا است. پوتین از زمان ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۰، روابط روسیه و اسرائیل را به شدت بهبود بخشیده است. پس از دههها روابط خصمانه بین اتحاد جماهیر شوروی و اسرائیل، پوتین اولین رهبر کرملین بود که در سال ۲۰۰۵ از اسرائیل بازدید کرد. او متعاقباً از ساخت موزه یهودی و مرکز تساهل عظیم ۶۰ میلیون دلاری حمایت کرد که مبلغ یک ماه حقوق خود را به آن اهدا کرد. این موزه که در سال ۲۰۱۲ در مسکو افتتاح شد، تاریخ روسیه و اتحاد جماهیر شوروی در مورد یهودی ستیزی را تصدیق کرد و سهم یهودیان را در زندگی شوروی به رسمیت شناخت.
به عنوان یک موضوع عملی، پوتین احتمالاً محاسبه می کند که ۱.۲ میلیون مهاجر روسی و شوروی سابق که در اسرائیل زندگی می کنند، مجموعه خوبی از مهاجرانی هستند که می توانند به سرزمین مادری خود یا والدین خود بازگردند و مقداری سرمایه انسانی تحصیل کرده را به روسیه که از نظر جمعیتی در حال مبارزه است، اضافه می کند. او همچنین مهاجران یهودی در اسرائیل، اروپا و ایالات متحده را منبع بالقوه ای برای سرمایه گذاری در روسیه، به ویژه در زمینه فناوری پیشرفته می داند، اکنون که روسیه به دلیل جنگ با اوکراین از غرب به حاشیه رانده شده است.
پوتین اغلب با برل لازار خاخام ارشد روسیه دیدار می کند. آنها تبریک مشترک تعطیلات را به یهودیان روسیه می نویسند. پوتین گاهی لطیفه هایی را که لازار به او می گوید تکرار می کند. پوتین وقتی در مورد جمعیت روسی زبان اسرائیل صحبت می کند، آنها را یهودیان ما (ناشی یورئی) می نامد.
علاوه بر این، پوتین احتمالاً فرصتی برای تأثیرگذاری بر سیاست دولت یهود میبیند، زیرا اسرائیل به خانه بزرگترین جمعیت یهودیان اتحاد جماهیر شوروی سابق تبدیل شده است که ۱۵ تا ۱۷ درصد از جمعیت اسرائیل را روسیزبان تشکیل میدهند.
پوتین قبلاً با نخست وزیر بنیامین نتانیاهو، که جمعیت مهاجر روسیه را کلید موفقیت و بقای سیاسی خود میدانست، رابطه بسیار خوبی داشت. در واقع، مهاجران یهودی و نوادگان آنها به یک بلوک سیاسی ملی گرای سکولار بزرگ تبدیل شده اند که تا به امروز حکومت جناح راست را تضمین کرده است. نتانیاهو در طول مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۹، تبلیغات و بیلبوردهایی را به زبان روسی قرار داد و روابط خود با پوتین را برجسته کرد و تعداد مصاحبه های رسانه های روسی زبان را به امید به دست آوردن آرای روس ها و اسرائیلی ها افزایش داد.
رابطه شخصی پوتین و نتانیاهو، هر دو واقعگرایانه و عملگرا، روابط روسیه و اسرائیل را تقویت کرد. دو رهبر بر این باورند که افراط گرایی اسلامی دشمن مشترکی است که نمی توان با آن سازش کرد. قابل ذکر است که اسرائیل از مسکو به خاطر جنگ هایش در چچن مسلمان انتقاد نکرد و هیچ واکنش منفی به الحاق کریمه توسط پوتین نشان نداد.
در واقع، اسرائیل در مراحل اولیه مناقشه روسیه و اوکراین، با خودداری از محکوم کردن پوتین به دلیل تهاجم، از پیوستن به تحریمهای ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه مسکو، خودداری کرد و ترجیح داد فقط کمکهای بشردوستانه به اوکراین ارائه کند، در مراحل اولیه درگیری روسیه و اوکراین موضع بیطرفی را حفظ کرد. نسبت به سخت افزار نظامی این یک تصمیم راهبردی اسرائیل بود که روسیه را به عنوان یک دلال قدرت جدید در منطقه می دید که برای توانایی آن در مدیریت تهدید جمهوری اسلامی بسیار مهم است. اسرائیل با به خطر انداختن خشم واشنگتن، هماهنگی امنیتی ضروری بین ارتش روسیه و نیروهای دفاعی اسرائیل در سوریه را در اولویت قرار داد، جایی که روسیه آسمان ها را کنترل می کند و به طور ضمنی به جنگنده های اسرائیلی اجازه داده است تا به نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی حمله کنند.
مسکو نیز همیشه دوست آیت الله ها نبود، زیرا تاریخ پرفراز و نشیبی با تهران داشت. در سال ۲۰۱۰، کرملین با تبعیت از تحریمهای سازمان ملل با یک فرمان رئیسجمهور فروش سامانه موشکی دفاع هوایی اس-۳۰۰ به جمهوری اسلامی را ممنوع کرد، که میتوانست دفاع از سایتهای هستهای را در برابر حملات هوایی تقویت کند. و در سال ۲۰۱۹، در بحبوحه افزایش درگیری ها در خلیج فارس، پوتین درخواست تهران برای خرید سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس-۴۰۰ را رد کرد. این احتمالاً در پاسخ به نگرانی های مشترک اسرائیل و عربستان سعودی و به این دلیل بود که او به دنبال حفظ روابط کاری مثبت با این دو بود.
با این حال، دولت بایدن بین مسکو و اورشلیم فاصله انداخته و روسیه و رژیم ایران را بیش از هر زمان دیگری به هم نزدیک کرده است. تحت فشارهای بی امان، واشنگتن اسرائیل را مجبور کرد که برای جنگ با روسیه، تجهیزات نظامی به اوکراین بدهد.
بعید است پوتین تمام این سرمایه سیاسی و شخصی را که با یهودیان روسی-اسرائیلی و دولت اسرائیل در طول تقریباً یک ربع قرن ساخته است، از دست بدهد و عربستان سعودی را از خود دور کند، با این که خود را به عنوان توانمندسازی جمهوری اسلامی برای ضربه زدن به اسرائیل تصور کنند.
به طور علنی، مسکو تقریباً به طور قطع لفاظی های طرفدار رژیم ایران و ضد غربی را حفظ خواهد کرد، با این حال، با هدف حفظ جمهوری اسلامی در کنار خود و تقویت اهرم های مذاکره با ایالات متحده بر سر اوکراین و تحریم های اقتصادی غرب. پوتین به دنبال این است که به ایالات متحده و جهان نشان دهد که می توان با او بر اساس مبادلات معامله کرد.
تبادل گسترده زندانیان اخیر با ایالات متحده و چندین کشور اروپایی نمونه بارز آن است. مبادله اسیران حتی زمانی انجام شد که اوکراین بالاخره جنگنده های اف ۱۶ آمریکا را دریافت می کرد که نیروهای روسی را می کشد. روز جمعه، پوتین همچنین در آخرین لحظه تحویل تسلیحات به شورشیان حوثی در یمن را پس گرفت، احتمالاً برای اینکه به عربستان سعودی و ایالات متحده نشان دهد که مسکو، در حالی که ازدواج مصلحتی با تهران دارد، به دنبال جنگ جهانی سوم نیست.
لفاظی هایی که از دولت بایدن در مورد پوتین و روسیه منتشر می شود مانند پسر یک ب—h، دیکتاتور قاتل و پمپ بنزین که خود را به شکل یک کشور درآورده است نشان می دهد که احساسات به جای محاسبات منطقی، سیاست های واشنگتن را هدایت می کنند. این رویکرد ناتوان و کودکانه به مملکت داری، دنیا را به آتش کشیده است.
با نزدیکتر شدن ماه نوامبر، آمریکاییها باید تصمیم بگیرند که کدام تیم ترامپ یا هریس از قدرت آتش فکری، صلاحیت و درک دقیق جهان برخوردار است تا ابتدا امنیت آمریکا و متحدان واقعیاش را تضمین کند.
پوتین ممکن است یک قاتل و یک دیکتاتور باشد، اما او تا هسته واقعی سیاست واقعی است و به طرز ماهرانه ای یک بازی شطرنج ژئوپلیتیک را انجام می دهد. محاسبه تصمیم او غیرمنطقی نیست. برای پیشی گرفتن از او، هر رهبر ایالات متحده باید ابتدا تفکر جاسوس روسی را درک کند.
معضل پوتین، جمهوری اسلامی و اسرائیل در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ منطقهای معضل پوتین، جمهوری اسلامی و اسرائیل در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ منطقهای