رهبر شورشیان سوریه قول داد که مقامات رژیم سابق را برای شکنجه و جنایات جنگی تحت تعقیب قرار دهد
احمد الشراع گفت که برای معرفی اعضای ارشد ارتش و امنیتی که در جنایات دخیل هستند، جایزه ارائه میشود
رهبر شورشیان سوریه قول داد که مقامات رژیم سابق را برای شکنجه و جنایات جنگی تحت تعقیب قرار دهد
احمد الشراع معروف به ابو محمد الجولانی رهبر شورشیان اسلامگرای سوریه روز سهشنبه، یک روز پس از آغاز گفتگوها درباره انتقال قدرت پس از برکناری بشار اسد، رئیسجمهور سوریه وعده داد که مقامات ارشد سابق دولتی را که مسئول شکنجه و جنایات جنگی هستند، تعقیب کند.
بشار اسد در حالی سوریه را ترک کرد که ائتلاف مخالفان تحت رهبری اسلامگرایان به دمشق حمله کرده و در روز یکشنبه پنج دهه حکومت سرکوبگرانه اسد و خاندانش را به پایان رساندند.
اسد نظارت بر سرکوب جنبش دموکراسی در سال ۲۰۱۱ را بر عهده داشت، جنبشی که جنگی را آغاز کرد که حداقل ۵۰۰۰۰۰ کشته و نیمی از جمعیت کشور را مجبور به ترک خانههایشان کرد. میلیونها نفر از آنها در خارج از کشور پناه گرفتند.
ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان که اکنون از نام اصلی خود احمد الشراع استفاده میکند، روز سهشنبه در بیانیهای در تلگرام اعلام کرد که در تعقیب جنایتکاران، قاتلان و افسران امنیتی که در شکنجه مردم سوریه نقش داشتند، تردید نخواهند کرد.
او همچنین گفت که به هر کسی که اطلاعاتی درباره افسران ارشد ارتش و امنیتی که در جنایات جنگی دخیل بودهاند، ارائه دهد، جوایزی اهدا خواهد شد.
در همین حال، احمد الشراع با محمد الجلالی، نخستوزیر مستعفی، برای هماهنگ کردن انتقال قدرت که تضمینکننده ارائه خدمات به مردم سوریه باشد، گفتوگو کرد.
در حالی که سوریه بیش از ۱۳ سال درگیر جنگ بود، سقوط دولت به سرعت و در حملهای برقآسا به رهبری هیئت تحریر الشام اسلامگرای اتفاق افتاد.
هسته اصلی حکومت اسد که از پدرش حافظ به ارث برده بود، مجموعهای از زندانها و بازداشتگاهها بود که برای سرکوب مخالفان حزب بعث استفاده میشد.
هزاران سوری روز دوشنبه در مقابل زندان صیدنایا جمع شدند تا از سرنوشت خویشاوندانی که سالها در آنجا اسیر بودند، اطلاع یابند. گروه کلاه سفیدها نیز اعلام کردند که در حال جستجو برای پیدا کردن مخفیگاهها و زیرزمینهای پنهان در این زندان هستند.
انبوهی از زندانیان آزاد شده در خیابانهای دمشق پرسه میزدند که از نشانههای رنج و دردشان قابل شناسایی بودند: معلول از شکنجه، ضعیف از بیماری و لاغر از گرسنگی.
در مرکز دمشق روز دوشنبه، با وجود همه عدم اطمینانها درباره آینده، شادی ملموس بود. یک آزادی وصفناپذیر بود. ما هرگز فکر نمیکردیم که این کابوس تمام شود. ما دوباره متولد شدهایم.
برای ۵۵ سال از صحبت کردن ترس داشتیم، حتی در خانه. همیشه میگفتیم دیوارها گوش دارند.
پارلمان سوریه که قبلاً از بشار اسد حمایت میکرد، اعلام کرد که از اراده مردم برای ساختن سوریهای جدید به سوی آیندهای بهتر که توسط قانون و عدالت اداره میشود، حمایت خواهد کرد.
حزب بعث نیز اعلام کرد که از مرحله انتقالی در سوریه برای حفظ وحدت کشور حمایت خواهد کرد.
لوگوی تلویزیون دولتی سوریه در اپلیکیشن پیامرسان تلگرام اکنون پرچم شورشیان را نشان میدهد.
در طول تهاجم آغاز شده در ۲۷ نوامبر، شورشیان بدون مقاومت زیادی شهر به شهر از کنترل اسد خارج کردند و در مسیر خود دروازههای زندانها را گشودند و هزاران نفر را آزاد کردند که بسیاری از آنها به اتهامات سیاسی در بازداشت بودند.
HTS که ریشه در شاخه القاعده سوریه دارد، توسط دولتهای غربی به عنوان گروهی تروریستی شناخته شده، اما در سالهای اخیر تلاش کرده وجهه خود را تضعیف کند.
آلمان و فرانسه در بیانیهای اعلام کردند که آماده همکاری با رهبری جدید سوریه بر اساس حقوق اساسی بشر و حمایت از اقلیتهای قومی و مذهبی هستند.
کیر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، روز دوشنبه در عربستان سعودی گفت که HTS باید تروریسم و خشونت را رد کند تا بریتانیا بتواند با گروهی که آن را تروریستی میداند، وارد تعامل شود.
آنتونی بلینکن، دیپلمات ارشد واشنگتن اعلام کرد که ایالات متحده با حضور صدها سرباز در سوریه به عنوان بخشی از ائتلاف ضد جهادگرایان گروه دولت اسلامی، مصمم است از بازسازی پناهگاههای امن توسط داعش جلوگیری کند.
بلینکن گفت: “ما علاقهمندی آشکاری به انجام هر کاری که در توان ما هست داریم تا از تکهتکه شدن سوریه، مهاجرتهای گسترده از این کشور و همچنین صدور تروریسم و افراطگرایی جلوگیری کنیم.”
آیا اسد به مسکو خواهد رفت؟
سازمان ملل متحد اعلام کرده که هر کسی که در سوریه به قدرت برسد، باید رژیم اسد را مورد بازخواست قرار دهد. با این حال، نحوه مواجهه با رهبر برکنار شده هنوز مشخص نیست، به ویژه پس از اینکه کرملین روز دوشنبه از تایید گزارشهای خبرگزاریهای روسی مبنی بر فرار او به مسکو خودداری کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که اگر روسیه به اسد و خانوادهاش پناهندگی دهد، این تصمیمی است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اتخاذ خواهد کرد.
سفارت سوریه در مسکو پرچم مخالفان را به اهتزاز درآورد و کرملین اعلام کرد که در مورد وضعیت پایگاههای خود در سوریه با مقامات جدید گفتگو خواهد کرد.
روسیه نقش مهمی در حفظ اسد در قدرت ایفا کرد و در جنگی که از سال ۲۰۱۵ آغاز شد، مستقیماً مداخله کرده و پوشش هوایی برای ارتش سوریه فراهم کرده بود.