جدیدترین اخبارجهان

آمریکا به طور پنهانی کشورها را بی‌ثبات کرده، اما در مورد کانادا این کار به‌طور علنی انجام می‌شود

کارشناسان اطلاعاتی می‌گویند افراد جوان و آسیب‌پذیر اقتصادی احتمالاً هدف اصلی خواهند بود

آمریکا به طور پنهانی کشورها را بی‌ثبات کرده، اما در مورد کانادا این کار به‌طور علنی انجام می‌شود

مقامات ارشد سابق اطلاعاتی کانادا می‌گویند کانادا باید مراقب کمپین‌هایی باشد که هدفشان بی‌ثبات کردن کشور است، در حالی که تهدیدات فزاینده رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، مبنی بر تبدیل کانادا به پنجا و یکمین ایالت آمریکا ادامه دارد.

آن‌ها گفتند که قوی‌ترین سلاحی که دولت ترامپ برای پیشبرد هدف الحاق به کار می‌برد، احتمالاً نه دستگاه‌های اطلاعاتی تحت هدایت تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی، بلکه چیزی دیگر خواهد بود.

وارد الکوک، کسی که به مدت یک دهه از جمله در زمان حملات ۱۱ سپتامبر ریاست سرویس امنیتی کانادا (CSIS) را بر عهده داشت و همچنین به عنوان مشاور امنیت ملی خدمت کرده است، گفت «من آقای ماسک را به عنوان یک مشکل در نظر می‌گیرم» و «فکر می‌کنم این مشکل از چندین جبهه است.»

سیا، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا در گذشته برای بی‌ثبات کردن بسیاری از دولت‌ها و کشورهای مختلف از روش‌هایی چون فساد و حتی ترور استفاده کرده است، اما رؤسای سابق اطلاعاتی می‌گویند که کمپینی هدفمند علیه کانادا احتمالاً کمتر بر تاکتیک‌های مخفیانه و بیشتر بر رسانه‌های اجتماعی — مانند پلتفرم ایکس متعلق به ایلان ماسک — تکیه خواهد داشت.

دیک فادن، کسی که همچنین ریاست CSIS را بر عهده داشت و به عنوان مشاور امنیت ملی به نخست‌وزیر پیشین استفن هارپر خدمت کرده بود، گفت «آیا [ترامپ] سعی دارد دیدگاه‌های سیاسی در این کشور را تغییر دهد؟ اگر چنین است، این دخالت خارجی است».

«این به همان اندازه از سوی ایالات متحده غیرقابل قبول است که از چین یا روسیه یا هر کشور دیگری باشد.»

فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا

نیل بیسون، افسر سابق اطلاعاتی CSIS که اکنون مدیر شبکه جهانی دانش اطلاعات و استاد در موسسه توسعه حرفه‌ای دانشگاه اتاوا است، می‌گوید که با وجود نشانه‌های قابل مشاهده از اتحاد کانادا در برابر تهدیدات الحاق، افرادی وجود دارند که به این دعوت فریبنده آسیب‌پذیر هستند، به‌ویژه در میان جوانانی که احساس می‌کنند از نظر اقتصادی محروم هستند.

او گفت «این یکی از ارکان، یکی از ترک‌های زره است که کشوری دیگر احتمالاً به دنبال بهره‌برداری از آن خواهد بود». «اگر افرادی داشته باشید که نگران این هستند که غذای بعدی‌شان از کجا می‌آید یا اینکه آیا سقفی بالای سرشان خواهد بود یا نه، این موضوع بر حاکمیت اولویت دارد.»

او گفت که این کانادایی‌ها ممکن است هدف کمپین‌های تبلیغاتی قرار گیرند که شهروندی آمریکا را به عنوان راه‌حلی برای مشکلات اقتصادی‌شان معرفی می‌کنند.

 بیسون گفت «و افرادی در داخل کانادا خواهند بود که ممکن است برای پیشبرد این روایت جذب شوند».

مقامات دولت ترامپ دلایل مختلفی برای اعمال تعرفه‌ها علیه کانادا ارائه داده‌اند، اما خود ترامپ گفته است که می‌خواهد از فشار اقتصادی برای الحاق کانادا به ایالات متحده استفاده کند. صبح روز سه‌شنبه، او دوباره گفت که کانادا تنها از طریق الحاق می‌تواند از ویرانی اقتصادی جلوگیری کند.

الکوک گفت «او به وضوح قصد دارد اقتصاد ما را بی‌ثبات کند»، «واقعیت این است که اگر کانادا واقعاً فقیر شود، مردم ممکن است شروع به فکر کردن به این موضوع کنند. همیشه این احتمال وجود دارد که همه کانادایی‌ها تمایل نداشته باشند که محرومیت اقتصادی را تحمل کنند. بنابراین برخی ممکن است به این موضوع فکر کنند و زمان که می‌گذرد، این امکان بیشتر می‌شود.»

«مردم شروع به باور کردن می‌کنند»

فادن می‌گوید دولت‌ها و دستگاه‌های اطلاعاتی به سختی متوجه قدرت اطلاعات نادرست و تبلیغاتی که از طریق رسانه‌های اجتماعی منتقل می‌شود، شده‌اند.

 او گفت «اگر مدام چیزهایی را تکرار کنید، مردم شروع به باور کردن آن می‌کنند»، «اگر این مسیر برای سال‌ها ادامه پیدا کند، عملاً هر کسی ممکن است خسته شود.»

فادن می‌افزاید: «علاوه بر فرستادن سیاستمداران برای مذاکره با همتایان خود در واشنگتن، ما باید راهی پیدا کنیم تا در جبهه اطلاعاتی هم مقابله کنیم.»

او می‌گوید که این به معنای پیدا کردن راه‌هایی است «برای استفاده مؤثرتر از رسانه‌های اجتماعی نسبت به آنچه که من فکر می‌کنم تاکنون انجام داده‌ایم.»

بیسون می‌گوید که کمک‌های دولتی به افرادی که تحت تأثیر تعرفه‌ها قرار گرفته‌اند می‌تواند تأثیر چنین تبلیغاتی را کاهش دهد.

او گفت «این دولت کانادا است که سعی می‌کند نظر سیاسی درون شهروندی خود را تقویت کند و بگوید: ‘باشه، ما این موضوع را پوشش داده‌ایم، ما مراقب شما خواهیم بود، مهم نیست چه اتفاقی بیفتد’».

«چرا که اگر این کار انجام نمی‌شد و اوضاع اقتصادی شروع به بی‌ثبات شدن می‌کرد، این می‌توانست دلیل بیشتری برای مردم ایجاد کند که به این فکر کنند که شاید بهتر باشد تسلیم شویم.»

«تریپ‌وایرها» برای جاسوس‌ها

متخصصان اطلاعاتی می‌گویند ممکن است دولت آمریکا از تاکتیک‌های دخالت‌گرایانه بیشتری استفاده کند، مانند تحریک یا تأمین مالی گروه‌های طرفدار الحاق در کانادا، تا تصور یک موج حمایت از این ایده را ایجاد کند.

فادن گفت «آن‌ها ظرفیت فوق‌العاده‌ای برای انجام این کار دارند»، «مسئله واقعی برای من این است که آیا در مورد کانادا، آن‌ها واقعاً از این توانایی‌ها و منابع استفاده خواهند کرد یا نه.»

او می‌گوید کانادا باید مراقب باشد. «ما باید از اصول شروع کنیم. باید جریان‌های مالی را نظارت کنیم. باید شروع به صحبت کنیم که آیا آن‌ها قصد دارند در انتخابات ما در تمام سطوح دخالت کنند یا نه.»

اما او می‌گوید که عملیات پنهانی در خاک کانادا احتمالاً برای ایالات متحده بازده کمی در قبال ریسک زیاد خواهد داشت. و ترامپ معمولاً پیام‌رسان خودش است و ترجیح می‌دهد از بلندگو استفاده کند تا از پیام‌های رمزنگاری شده.

فادن گفت «من استدلال می‌کنم که رویکرد رئیس‌جمهور فعلی احتمالاً به اندازه استفاده از منابع نسبتاً پنهان سیا یا جامعه اطلاعاتی ایالات متحده مؤثر خواهد بود».

 به گفته الکوک، رؤسای سابق سازمان‌های اطلاعاتی می‌گویند که دستگاه‌های اطلاعاتی ایالات متحده در گذشته به ندرت در کانادا فعالیت کرده‌اند و نیاز به زمان برای ایجاد شبکه‌ها دارند. برای آن‌ها دشوار خواهد بود که بدون هشدار دادن به کانادایی‌ها از حضورشان، به جلو پیش بروند.

او گفت «سازمان‌های اطلاعاتی همیشه در جستجوی تهدیدات احتمالی هستند»، و سیستم‌های «تریپ‌وایر» اطلاعاتی برای کمک به نظارت بر محیط تهدید دارند.

او گفت «احتمال اینکه آمریکایی‌ها با چیزی برخورد کنند، مثلاً با تریپ‌وایری در نقطه‌ای یا با کسی صحبت کنند که بعد آن را گزارش دهد — این‌ها بسیار محتمل هستند».

پاکسازی‌ها در آژانس‌ها

متخصصان اطلاعاتی گفتند که مقداری به حرفه‌ای بودن همتایان آمریکایی خود اعتماد دارند و به پیوندهای تاریخی آن‌ها با ائتلاف‌هایی مانند “پنج چشم” و ناتو اعتقاد دارند.

الکوک گفت که آژانس‌های آمریکایی باید نگران صحبت‌های افراد خودشان باشند.

او گفت «بین کانادا و ایالات متحده یک رابطه طولانی وجود دارد و هنوز افرادی خواهند بود که لزوماً موافق نباشند. بنابراین فکر نمی‌کنم آن‌ها بتوانند با اطمینان چیزی مثل این را انجام دهند — مگر اینکه عملیاتی باشد که بسیار، بسیار به‌دقت نگهداری شده باشد».

اما این محاسبات ممکن است تغییر کند اگر دولت ترامپ به ادامه حذف و جایگزینی کارکنان در آژانس‌ها تا سطح مدیریتی و عملیاتی ادامه دهد.

فادن گفت «هرچه افراد بیشتری به فلسفه زندگی رئیس‌جمهور فعلی ایالات متحده اعتقاد پیدا کنند»، «هرچه بیشتر او حرفه‌ای‌ها را از جامعه اطلاعاتی کنار بگذارد و افراد خود را جایگزین کند، نگرانی‌ها بیشتر می‌شود.»

الکوک می‌گوید اما برای آن کانادایی‌هایی که می‌خواهند کشورشان به ایالات متحده ملحق شود و این موضوع را با صدای بلند مطرح کرده‌اند، که لزوماً نباید همه آن‌ها به عنوان تهدید امنیتی در نظر گرفته شوند.

او گفت «این بستگی به این دارد که فعالیت‌های آن‌ها چه بوده است. افرادی زیادی در کانادا ایده‌های عجیبی دارند که تهدیدی برای امنیت کانادا محسوب نمی‌شوند»، «بسیاری از آن سازمان‌ها قبلاً در رادار قرار دارند. بنابراین واقعیت این است که اگر آن‌ها شروع به فعالیت کنند، این چیزی نخواهد بود که هیچ‌کس از آن آگاه نباشد.»

تمامی کارشناسان گفتند که کانادا هدفی مقاوم‌تر از کشورهای دیگر است که ایالات متحده در آن‌ها شناخته شده که عملیات بی‌ثبات‌سازی انجام داده است، اما این به معنای ایمن بودن از فشار نیست.

 فادن گفت «ما باید بیشتر نگران باشیم و بیشتر درباره‌ی میان‌مدت و بلندمدت صحبت کنیم، به جای اینکه فقط نگران تعرفه‌های بحرانی فعلی باشیم».

او هشدار داد که اگر کانادا تحت یک کمپین طولانی‌مدت جنگ اقتصادی قرار گیرد، «در برخی نقاط، کسی مجبور خواهد شد تسلیم شود.»

در حالی که فادن حمله نظامی را در افق نمی‌بیند، او گفت «کنترل اقتصادی و فرهنگی کشور می‌تواند به همان اندازه مؤثر باشد.» 

فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا  فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا  فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا  فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا  فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا  فشار اقتصادی: نقطه ضعف کانادا

مشاهده بیشتر
دکمه بازگشت به بالا