تهدیدات در هشت جبهه؛ اسرائیل پس از آتشبس لبنان با چالشهای امنیتی منطقهای مواجه است
۰۸/۰۹/۱۴۰۳
اسرائیل تمرکز خود رااز آتشبس لبنان به تهدیدات فزاینده در غزه، کرانه باختری، جمهوری اسلامی و فراتر منتقل میکند
تهدیدات در هشت جبهه؛ اسرائیل پس از آتشبس لبنان با چالشهای امنیتی منطقهای مواجه است
در حالی که اسرائیل از جنگ با حزبالله لبنان در شمال به اجرای آتشبس اخیر میپردازد، خطرات در جبهههای دیگر برای این کشور در حال افزایش است. این جبههها شامل تروریسم در کرانه باختری، تهدید حوثیها در یمن، تروریستهای مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق، و تعقیب انتقامجویی و جاهطلبیهای هستهای رژیم ایران میشوند.
لبنان
ارتش اسرائیل برای سناریوهای مختلف در لبنان، به ویژه در امتداد مرز جنوبی، طرحهای عملیاتی آماده کرده است. در حالی که اسرائیل آماده اجرای توافق آتشبس است، همچنین برای تحریکات احتمالی حزبالله که میتواند به درگیری گستردهتری تبدیل شود، آماده میشود. یک مقام ارشد امنیتی هشدار داد که محیط پرتنش فعلی هیچ فضایی برای خطا یا اشتباه محاسباتی باقی نمیگذارد.
جمهوری اسلامی
علیرغم تمرکز بر لبنان، رژیم ایران همچنان اولویت اصلی اسرائیل است و تهدیدها به سه موضوع اصلی تقسیم میشوند. اولین تهدید، تهدیدهای فوری مکرر جمهوری اسلامی است. رژیم ایران به طور مداوم اسرائیل را تهدید به مقابله به مثل کرده است و به جز دو مورد که جمهوری اسلامی حملات گسترده موشکی و پهپادی علیه اسرائیل انجام داده بود، تاکنون از انجام این تهدیدات خودداری کرده است.
بر اساس گزارشها، نیروهای دفاع هوایی آمریکا مستقر در اسرائیل به احتمال زیاد احتمال انتقام جدیتر جمهوری اسلامی را کاهش دادهاند.
تهدید دیگری که رژیم ایران برای اسرائیل ایجاد میکند، نقش آن در تروریسم و قاچاق اسلحه در خاورمیانه است. هدف جمهوری اسلامی آسیب رساندن به اسرائیل از طریق تلاشهای مستمر برای بیثبات کردن منطقه از طریق نیابتها و قاچاق سلاح است.
سومین تهدید مربوط به پیشرفت برنامه هستهای رژیم ایران است. از آنجا که جمهوری اسلامی به غنیسازی اورانیوم خود تا ۶۰ درصد ادامه میدهد، اسرائیل، به ویژه پس از انتصاب کاتز به عنوان وزیر دفاع جدید، مجبور شده است آمادگی نظامی برای حمله به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی را در اولویت قرار دهد.
نوار غزه
در نوار غزه، نیروهای ارتش اسرائیل از لشکر ۱۶۲ در حال انجام عملیات در مناطق شمالی، از جمله بیت حانون و جبالیا هستند و زیرساختهای تروریستی و شبهنظامیان را هدف قرار میدهند.
در همین حال، لشکر ۹۹ در حال ایمنسازی کریدور تازه تاسیس نتزاریم است که نوار غزه را به دو نیم میکند و عملیاتهایی را در رفح انجام میدهد.
هدف از فشارهای نظامی ترکیبی، تضعیف حماس و در عین حال فشاری برای مذاکره به منظور آزادی ۱۰۱ گروگان است که هنوز از تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در نوار غزه اسیر هستند.
کرانه باختری
عملیات ارتش اسرائیل در کرانه باختری همچنان به هدف قرار دادن شبکههای تروریستی، از جمله هستههای حماس که از خارج هدایت میشوند، ادامه دارد. با وجود هشدارها و مشکلات در تخصیص مجدد نیروها، تلاشها برای مهار قاچاق اسلحه از اردن همچنان در دستور کار است.
با توجه به موفقیتهای ارتش اسرائیل در از بین بردن تروریستهای حماس در نوار غزه، دستیابی به توافق آتشبس با حزبالله لبنان و تهدیدهای رژیم ایران برای جلوگیری از حملات آن، کرانه باختری به یکی از مشکلات اصلی امنیتی اسرائیل تبدیل شده است.
طبق گزارشها، تروریسم در کرانه باختری افزایش یافته و رژیم ایران برای کمک به گروههای تروریستی، سلاح قاچاق میکند. ترکیب شهرکهای اسرائیلی و شهرکهای فلسطینی در کرانه باختری، حفظ کنترل را برای ارتش اسرائیل دشوارتر میکند و حل این مشکل نیازمند اقدام نظامی و دیپلماسی است.
مرز اردن
افزایش حوادث در امتداد مرز اردن، شامل قاچاق اسلحه و مواد مخدر و همچنین نفوذ تروریستها از سوریه از طریق اردن، تهدیدهای فزایندهای را به همراه داشته و نگرانیهایی را در مورد ثبات منطقه ایجاد کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و اسرائیل کاتز، وزیر دفاع، با تصویب حصار مرزی جدید اردن تا حدی این موضوع را به رسمیت شناختند.
سوریه
تهدیدات سوریه شامل مسیرهای قاچاق اسلحه جمهوری اسلامی از طریق عراق برای تحویل سلاح به حزبالله است. همچنین، شبهنظامیان مورد حمایت رژیم ایران و زیرساختهای تولید تسلیحات در سوریه همچنان یک تهدید به شمار میروند.
نتانیاهو به بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، درباره پیامدهای شخصی در صورت ادامه کمک به حزبالله هشدار داده است و اقدامات اخیر ارتش اسرائیل به وضوح مسیرهای قاچاق و زیرساختهای تروریستی در سوریه را هدف قرار داده است.
حوثیهای یمن
در پاسخ به حملات هواپیماهای بدون سرنشین به اسرائیل، نیروی هوایی اسرائیل حملاتی را به اهداف حوثیها در یمن انجام داده است، از جمله حمله به بندر الحدیده در عملیات «بازوی دراز شده» در اواخر ژوئیه.
حمایت جمهوری اسلامی از سازمان تروریستی حوثیها، جمعآوری اطلاعات و توسعه قابلیتهای هدفگیری پیشرفته را ضروری کرده است. تهدید حوثیها در صورت تسریع حمایت رژیم ایران ممکن است افزایش یابد.
عراق
عراق به عنوان یک مرکز مهم برای قاچاق سلاح جمهوری اسلامی به سوریه و لبنان عمل میکند.
شبهنظامیان طرفدار رژیم ایران در عراق همچنین پهپادها و موشکهایی را به سمت اسرائیل پرتاب کردهاند. مقامات اسرائیلی به دولت عراق هشدار دادهاند که ادامه حملات منجر به واکنش خواهد شد و نیاز به افزایش اطلاعات و قابلیتهای حمله ارتش اسرائیل در منطقه خواهد داشت.