ترامپ صنعت خودروسازی کانادا را هدف قرار داد


آتشبس در جنگ تجاری؟ نه آنقدر سریع! فنتانیل هدف اصلی او نبود؛ تیم او این موضوع را بهوضوح اعلام کرد
ترامپ صنعت خودروسازی کانادا را هدف قرار داد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه تعرفههای کالاهای تجارت شده بر اساس توافق بین کانادا، آمریکا و مکزیک را متوقف کرد. بلافاصله مشخص نبود که چه درصدی از تجارت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت
یک جنگ تجاری به پایان رسید، اما دو جنگ دیگر باقی ماندهاند—و شاید حتی بیشتر. رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، پس از ایجاد تلاطم در اقتصاد، از بازارها گرفته تا کارخانهها و مرزها، تصمیم به کاهش تعرفههای خود علیه کانادا گرفته است.
اما این فقط نبرد این هفته بود.
هفته آینده، نبردی دیگر در پیش است، زمانی که تعرفههای او بر فولاد و آلومینیوم اجرایی میشود. سپس، سه هفته بعد، او تهدید به اعمال تعرفههای جدید بر کشورهای مختلف کرده است.
اظهارات خصوصی و عمومی تیم ترامپ در روزهای اخیر نشان میدهد که ادعای متوقف کردن فنتانیل بهعنوان دلیل اصلی سیاست تعرفهای او، چندان جدی گرفته نمیشود.
اکنون بزرگترین تهدید برای کانادا در حال آشکار شدن است. اگر شما یکی از صدها هزار کانادایی هستید که شغل شما به صنعت خودروسازی وابسته است، این وضعیت برای شما نگرانکننده خواهد بود، زیرا ممکن است هدف بعدی ترامپ باشید.
به گفته سه منبع صنعتی که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، اعضای تیم ترامپ در مذاکرات پشت درهای بسته، شرکتهای خودروسازی را تحت فشار گذاشتهاند تا در ازای معافیت دائمی از تعرفهها، حضور بلندمدت خود را در کانادا و مکزیک بهشدت کاهش دهند—اما تاکنون این تلاشها بینتیجه بوده است.
تیم ترامپ در اظهارات عمومی خود نیز موضع مشابهی اتخاذ کرده است.
سخنگوی مطبوعاتی او، کارولین لیویت، در پاسخ به سؤالی درباره پیام ترامپ به شرکتهای خودروسازی که نگران تعرفههای فروردین هستند، گفت: “تولید را به اینجا منتقل کنید.”


یک خودرو در تأسیسات جنرال موتورز در اینگرسول، انتاریو، در دسامبر ۲۰۰۶ مونتاژ میشود. بیشتر خودروهای تولید شده در کانادا به ایالات متحده صادر میشوند و کانادا خودروهای بیشتری میفروشد تا میخرد
هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی، نیز در شبکه فاکس نیوز بر همین موضوع تأکید کرد و پرسید: “چرا مشاغل خودروسازی ما در میشیگان باید در کانادا باشند؟” سپس افزود: “ترامپ خواهد گفت، ‘برگردید. برگردید.'”
خود ترامپ نیز درباره مذاکرات اخیر خود با سه خودروساز بزرگ آمریکایی صحبت و اعلام کرده که برای کمک به برنامهریزی آنها، یک مهلت کوتاه از تعرفههای قبلی موسوم به تعرفههای فنتانیل در نظر گرفته است. اما او هشدار داد که هیچ معافیتی از تعرفههای آینده وجود نخواهد داشت.
ترامپ روز پنجشنبه، در حالی که در دفتر بیضیشکل فرمانی را امضا میکرد و از موضع تعرفهای اولیه خود اندکی عقبنشینی میکرد، گفت: «به آنها گفتم، ‘همین است. این یک توافق کوتاهمدت بود.’»
او درباره خودروسازان ادامه داد: «گفتم… ‘بعد از ۲ آوریل به سراغ من نیایید. نمیخواهم بعد از ۲ آوریل چیزی از شما بشنوم.’»
اکثر خودروهای تولیدشده در کانادا به آمریکا صادر میشوند و کانادا بیشتر از آنچه وارد میکند، خودرو صادر میکند. اما این صنعت یکطرفه نیست: کانادا بزرگترین خریدار خودروهای ساخت آمریکاست و قطعات خودرو دائماً از مرز عبور میکنند.


ترامپ از همه چیز شکایت کرده است؛ از بخش لبنیات تحت حمایت کانادا گرفته تا مقررات بانکی و مالیات کالاها و خدمات (GST).
آینده چه خواهد شد؟
ترامپ اکنون در دو مرحله تهدید به اعمال تعرفه کرده است:
مرحله اول: هفته آینده، یک تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم اعمال خواهد شد. صنعت خودروسازی با دقت جزئیات این تعرفه را بررسی خواهد کرد تا ببیند آیا معافیتهایی وجود دارد، زیرا این فلزات از اجزای اصلی خودروها هستند. بدون معافیت، قیمت خودروها بهشدت افزایش خواهد یافت.
مرحله دوم: او قصد دارد بر کشورهای مختلف تعرفههایی اعمال کند تا آنها را به دلیل آنچه “روشهای ناعادلانه تجاری” میخواند، مجازات کند. این فرآیند ممکن است از ۲ آوریل آغاز شود. این تصمیم بر اساس گزارشهایی است که ترامپ از تیم خود خواسته تا تهیه کند، و این گزارشها باید تا ۱ آوریل آماده شوند.
ترامپ روز پنجشنبه صریحاً اعلام کرد که کانادا یکی از اهداف اصلی اوست. او در حال برنامهریزی برای بازنگری سختگیرانه در توافقنامه تجاری کانادا-آمریکا-مکزیک (CUSMA) است، که طبق قانون باید در دهه آینده انجام شود، اما اکنون انتظار میرود که با سرعت بیشتری پیش برود.
او از بخشهای مختلفی—از جمله لبنیات تحت حمایت کانادا، مقررات بانکی و مالیات کالاها و خدمات (GST)—شکایت کرده است. بخش لبنیات بارها در گفتوگوهای تنشآمیز و پر از الفاظ رکیک بین او و نخستوزیر کانادا، جاستین ترودو، مطرح شده است.
آیا ترامپ دوباره عقبنشینی خواهد کرد؟
او اصرار دارد که از افت شدید شاخصهای بازار سهام که در این هفته رخ داد، نگران نیست.
ترامپ با قاطعیت گفت «من حتی به بازار نگاه هم نمیکنم.»
آشفتگی چگونه به نظر میرسد؟
با این حال، بازارها اقتصاد را زیر نظر دارند—و اوضاع بههم ریخته است. کارگزاران گمرکی دیدگاه منحصربهفردی از تأثیرات واقعی این وضعیت دارند.
جسی میچل، مدیر توسعه کسبوکار شرکت Strader-Ferris International در اتاوا، که با صدها شرکت فعال در مرز کار میکند، میگوید که بسیاری از شرکتها با هزینههای غیرمنتظره مواجه شدهاند—۵۰,۰۰۰، ۷۵,۰۰۰ و حتی ۱۰۰,۰۰۰ دلار. برخی از آنها به دلیل تأخیر در ارسال محمولههایشان، پس از نیمهشب سهشنبه، که تعرفهها اجرایی شد، مجبور به پرداخت هزینههای اضافی شدند.
در برخی موارد، شرکتها حتی از الزام پرداخت تعرفهها اطلاع نداشتند. بهعنوان مثال، میچل به یک شرکت کانادایی اشاره کرد که در زمینه تعمیر ماشینآلات سنگین فعالیت میکند. این شرکت پس از وارد کردن موتور، آن را تعمیر کرده و به آمریکا بازمیگرداند، اما متوجه شد که باید ۲۵ درصد دیگر از مبلغ تعمیر را بهعنوان تعرفه پرداخت کند.
شرکتهای کانادایی چارهای نداشتند و بسیاری از آنها برای حفظ مشتریان آمریکایی خود، ناچار به پرداخت تعرفهها شدند.
میچل میگوید که بسیاری از شرکتها در دو طرف مرز، ارسال محمولههای خود را متوقف کرده بودند—به امید اینکه ترامپ بهسرعت از موضع خود عقبنشینی کند.
او تا حدی این کار را انجام داده است. ترامپ تعرفه کالاهایی را که مطابق با توافقنامه CUSMA شناخته شدهاند، حذف کرده است. اما این توافق شامل بخشهای مورد مناقشهای مانند چوب، لبنیات و برخی دیگر از محصولات نمیشود.
حتی در این موارد، جزئیات هنوز نامشخص است.
میچل گفت: “این وضعیت—قطعاً در کانادا، اما احتمالاً در ایالات متحده نیز برای همه مشکلساز شده است.”
با شدت گرفتن این بحران، شرکتها با عجله کالاهای خود را قبل از اجرایی شدن تعرفهها ارسال کردند. صادرات کالا به آمریکا از نوامبر تا ژانویه بهشدت افزایش یافت، که بانک مونترال آن را به تعرفهها و کاهش ارزش دلار کانادا نسبت داد.
اتاق بازرگانی کانادا اعلام کرد که تعلیق موقت تعرفهها بخشی از خسارات را کاهش میدهد، اما بههیچوجه همه آنها را جبران نمیکند.
متیو هولمز، معاون اتاق بازرگانی، هشدار داد: «این لحظهای برای جشن گرفتن نیست. اقتصاد یک اسباببازی نیست که بتوان با آن بازی کرد.»