ترامپ و پادشاه اردن برای دیداری پرتنش درباره آینده غزه آماده میشوند


ترامپ در حالی میزبان ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، خواهد بود که فشارها را بر طرح اسکان مجدد غزه افزایش میدهد
ترامپ و پادشاه اردن برای دیداری پرتنش درباره آینده غزه آماده میشوند
دونالد ترامپ روز سهشنبه با ملک عبدالله، پادشاه اردن، دیدار خواهد کرد. انتظار میرود این ملاقات پرتنش باشد، زیرا رئیسجمهور آمریکا پیشنهاد بازسازی غزه را مطرح کرده و تهدید کرده است که در صورت مخالفت اردن با اسکان مجدد فلسطینیان، کمکهای مالی به این کشور عربی متحد آمریکا را قطع خواهد کرد.
پیشنهاد ترامپ که یک هفته پیش مطرح شد، شامل کنترل آمریکا بر غزه، انتقال ساکنان جنگزده آن و تبدیل این منطقه ویرانشده به “ریویرای خاورمیانه” بود. این طرح با واکنش منفی دنیای عرب مواجه شد.
این ایده پیچیدگیهای جدیدی را به پویایی حساس منطقهای، از جمله آتشبس شکننده بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس، اضافه کرده است.
حماس روز دوشنبه اعلام کرد که آزادی گروگانهای اسرائیلی از غزه را تا اطلاع ثانوی متوقف میکند و اسرائیل را به نقض توافق پایان حملات علیه غزه متهم کرد. در واکنش، ترامپ پیشنهاد داد که اگر حماس همه گروگانهای باقیماندهای را که در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ اسیر کرده بود تا پایان هفته آزاد نکند، آتشبس لغو شود.
ملک عبدالله تأکید کرده است که هرگونه تلاش برای الحاق زمین و آواره کردن فلسطینیها را رد میکند. انتظار میرود که او روز سهشنبه به ترامپ هشدار دهد که چنین اقدامی میتواند به افراطگرایی دامن بزند، منطقه را به آشوب بکشاند، صلح با اسرائیل را به خطر بیندازد و بقای اردن را تهدید کند.
از سوی دیگر، ترامپ برخی جنبههای پیشنهاد اولیه خود را تعدیل کرده اما بر برخی دیگر پافشاری کرده است. او صبر خود را نسبت به رهبران عربی که این طرح را غیرقابل اجرا میدانند، از دست داده است. “فکر میکنم او (ملک عبدالله) پناهجویان را خواهد پذیرفت،” ترامپ روز دوشنبه در کاخ سفید به خبرنگاران گفت.
وقتی از او پرسیده شد که آیا در صورت امتناع اردن و مصر از پذیرش فلسطینیان، کمکهای آمریکا را قطع خواهد کرد، پاسخ داد: “بله، شاید، البته، چرا که نه؟… اگر موافقت نکنند، ممکن است کمکها را قطع کنم.”
اردن که میان عربستان سعودی، سوریه، اسرائیل و کرانه باختری اشغالی قرار دارد، هماکنون میزبان بیش از ۲ میلیون پناهجوی فلسطینی در میان جمعیت ۱۱ میلیونی خود است. وضعیت و تعداد این پناهجویان، همواره یکی از نگرانیهای دولت اردن بوده است.
عمان طی دههها به آمریکا به عنوان بزرگترین منبع کمکهای اقتصادی و نظامی خود وابسته بوده و اکنون سالانه بیش از ۱ میلیارد دلار از واشنگتن دریافت میکند.
اردن در سال ۱۹۹۴ با اسرائیل معاهده صلح امضا کرد، اما روابط دو کشور همچنان پرتنش است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفته است که پیشنهاد ترامپ ارزش بررسی دارد.