ترامپ دیوان بین المللی را به اتهام هدف قرار دادن آمریکا و اسرائیل تحریم کرد


رئیسجمهور فرمانی را امضا کرد که در آن میگوید اقدامات دیوان بینالمللی کیفری علیه اسرائیل و تحقیقات اولیه در مورد ایالات متحده «یک سابقه خطرناک است»
ترامپ دیوان بینالمللی را به اتهام هدف قرار دادن آمریکا و اسرائیل تحریم کرد
رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ روز پنجشنبه دستور اجرایی صادر کرد که تحریم هایی علیه دیوان کیفری بینالمللی وضع میکند. او اعلام کرد که دولتش «عواقب ملموس و قابل توجهی» برای افرادی که در تحقیقات مرتبط با تهدید امنیت ملی ایالات متحده و متحدان آن، از جمله اسرائیل، کار میکنند، اعمال خواهد کرد.


این دادگاه در نوامبر گذشته با تصمیم خود مبنی بر صدور احکام دستگیری برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور، که آنها را به ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در جریان درگیری با حماس در غزه متهم کرد، با واکنش شدید ایالات متحده و اسرائیل روبرو شد.
دستور ترامپ اعلام کرد که اقدامات دادگاه علیه اسرائیل و تحقیقات مقدماتی آن در خصوص ایالات متحده «پیشسابقه خطرناکی ایجاد میکند و مستقیماً امنیت کارکنان کنونی و سابق ایالات متحده را تهدید میکند» و آنها را در معرض آزار و خطر پیگرد قضایی بینالمللی قرار میدهد.
دستور اجرایی همچنین اعلام کرد که تحریمها میتواند شامل مسدود کردن خرید املاک و داراییها و ممنوعیت ورود مقامات دیوان کیفری بینالمللی و اعضای خانواده آنها به ایالات متحده باشد.
نه ایالات متحده و نه اسرائیل صلاحیت دیوان کیفری بینالمللی را به رسمیت نمیشناسند، اما این دادگاه در سال ۲۰۱۵ فلسطین را به عنوان عضو پذیرفت و صلاحیت خود را در مورد جنایات بینالمللی که در غزه رخ میدهد، اعلام کرد.
وینسنت وارن، مدیر اجرایی مرکز حقوق اساسی، تحریمها را حملهای مستقیم به حاکمیت قانون خواند و گفت: «دامنه وسیع دستور اجرایی بهمنظور جسورتر کردن مرتکبین جرایم در سراسر جهان و محدود کردن تلاش برای عدالت بینالمللی علیه قدرتمندترین افراد است.»
ترامپ هفته جاری از نتانیاهو در کاخ سفید پذیرایی کرد و آنها به بحث درباره جنگ اسرائیل علیه حماس و آنچه که در غزه پس از این جنگ خواهد افتاد، پرداختند.
در جریان این دیدار، ترامپ اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد غزه را تصاحب کرده، دو میلیون فلسطینی ساکن در آن را به طور دائم جابهجا کرده و این منطقه را به «ریویرایی در خاورمیانه» تبدیل کند. این پیشنهاد با محکومیت جهانی روبرو شد و کارشناسان گفتند چنین اقدامی ممکن است به پاکسازی نژادی منجر شود و احتمالاً با قوانین بینالمللی مغایرت داشته باشد.
دستور اجرایی ترامپ در مورد دیوان کیفری بینالمللی پس از آن صادر شد که دموکراتها اخیراً لایحهای در سنا مسدود کردند که قصد داشت تحریمهایی علیه مقامات دادگاه بهخاطر اقدامات آن علیه مقامات اسرائیلی اعمال کند. بسیاری از دموکراتها استدلال کردند که این قانون خیلی گسترده است و میتواند نه تنها به پرسنل دادگاه بلکه به شرکتهای آمریکایی که با آن همکاری میکنند، نیز اعمال شود.
دیوان کیفری بینالمللی در اواخر سال گذشته احکام دستگیری برای مقامات اسرائیلی صادر کرد، زیرا اسرائیل به طور مکرر جریان کمکهای انسانی در زمان جنگ به غزه را مسدود کرده بود. دادگاه ادعا کرد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه» مردم غزه را از اشیای ضروری برای بقای آنها، از جمله غذا، آب، دارو، سوخت و برق، محروم کردهاند.
در همین اقدام، دادگاه برای محمد دیف، فرمانده ارشد نظامی حماس، بهخاطر جنایات علیه بشریت از جمله قتل، گروگانگیری و خشونت جنسی حکم دستگیری صادر کرد که اخیراً مرگ او در حمله هوایی اسرائیل تأیید شد.
این دادگاه همچنین قصد داشت برای یحیی سینوار، رهبر ارشد حماس در غزه، و اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، احکام دستگیری صادر کند، اما آنها پیش از صدور این احکام کشته شده بودند.

