ترامپ: فکر میکنم ایران خواهان گفتوگوی مستقیم است


تعهد نماینده پیشنهادی سفارت آمریکا در چین برای مقابله با حمایت مالی پکن از تهران
ترامپ: فکر میکنم ایران خواهان گفتوگوی مستقیم است
بیل هگرتی، سناتور جمهوریخواه از ایالت تنسی و عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، روز پنجشنبه ۱۴ اسفند، در جریان جلسه بررسی صلاحیت دیوید پردو، سناتور پیشین و نامزد پیشنهادی برای سمت سفیر ایالات متحده در چین، موفق شد از او تعهدی روشن برای مقابله با حمایت مالی چین از جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن دریافت کند.


هگرتی که سابقه سفارت آمریکا در ژاپن را نیز در کارنامه دارد، با اشاره به نقش پکن در تأمین منابع مالی برای حکومت ایران، ضمن انتقاد از رویکرد دولت جو بایدن در قبال تهران گفت: «همانطور که بارها در این کمیته مطرح کردهام، عدم اجرای موثر تحریمهای ایران از سوی دولت بایدن، بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به این رژیم کمک کرده تا تروریسم و بیثباتی را در خاورمیانه گسترش دهد.»
او همچنین به تحریم اخیر یکی از پالایشگاههای مستقل در چین توسط دولت ترامپ اشاره کرد و گفت: «این پالایشگاه صدها میلیون دلار نفت خام از ایران خریداری و فرآوری میکرد. بخشی از این نفت حتی با کشتیهایی حمل میشد که به حوثیهای مورد حمایت ایران تعلق داشتند؛ همان گروهی که به نیروهای آمریکایی، کشتیهای تجاری و متحد ما، اسرائیل، حمله میکنند.»
هگرتی در ادامه خطاب به پردو پرسید: «آیا متعهد میشوید که با قاطعترین لحن ممکن، به دولت چین اعلام کنید که ایالات متحده هیچگونه فعالیتی از سوی پکن را که منجر به تأمین مالی حکومت ایران و گروههای نیابتی تروریستیاش شود – بهویژه آنهایی که به آمریکا و متحدانش حمله کردهاند – تحمل نخواهد کرد؟» پردو پاسخ داد: «قطعاً.»
درخواست یک اندیشکده آمریکایی برای فعالسازی فوری مکانیسم ماشه توسط اروپا
موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا (JINSA) در گزارشی اعلام کرد دولت دونالد ترامپ باید از کشورهای اروپایی عضو توافق هستهای بخواهد بهسرعت سازوکار ماشه را علیه جمهوری اسلامی فعال کنند تا تحریمهای سازمان ملل بهطور خودکار بازگردد.
در این گزارش آمده است که اگرچه مهلت رسمی برای استفاده از مکانیسم ماشه تا ۱۸ اکتبر تعیین شده، اما از منظر عملیاتی، ضربالاجل واقعی برای فعالسازی مؤثر آن تا ماه مه ۲۰۲۵ باقی است.
این اندیشکده تأکید کرد: «دولت آمریکا برای وارد آوردن فشار کافی بر جمهوری اسلامی، ابتدا باید شرکای اروپایی در برجام را متقاعد کند تا پیش از پایان ماه مه، سازوکار ماشه را فعال کنند.»
گزارش همچنین خاطرنشان کرده است که کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ به زمان نیاز دارد تا اثر کامل خود را بر اقتصاد ایران بگذارد و افزوده: «بنابراین، تلاش برای مذاکره دوباره و امکان دستیابی به یک توافق جامع تا پیش از تابستان ۲۰۲۵ بعید است. در چنین شرایطی بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل یک اهرم فشار حیاتی محسوب میشود.»
هشدار درباره گزینههای محدود جهان در برابر برنامه اتمی ایران
هفتهنامه جوییشکرونیکل در یادداشتی با اشاره به پیشرفتهای مداوم برنامه هستهای جمهوری اسلامی، نوشت که تلاشهای چند دههای برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی اکنون به «فصل نهایی» خود رسیده است.
در این یادداشت آمده است: «رژیم اسلامگرا بهطور غیرقانونی به اندازهای اورانیوم غنیسازیشده انبار کرده است که میتواند ظرف چند هفته، مواد لازم برای تولید چند بمب اتمی را فراهم کند.»
این نشریه هشدار داد: «اکنون جهان با دو گزینه سخت روبهروست؛ یا یک رژیم نسلکش به سلاحهای کشتار جمعی دست مییابد یا ایالات متحده و یا اسرائیل برای متوقف کردن آن دست به اقدام نظامی میزنند.»
جوییشکرونیکل همچنین تاکید کرده: «اگر بریتانیا و اتحادیه اروپا امیدوارند از وقوع هر یک از این دو سناریو جلوگیری کنند، باید در کنار واشینگتن و اورشلیم، بیشترین فشار ممکن را بر تهران وارد کنند. در این زمان اندک باقیمانده، تنها تحریمهای فلجکننده اقتصادی و دیپلماتیک، همراه با تهدید نظامی معتبر، ممکن است جمهوری اسلامی را متقاعد کند که از برنامه هستهای خود دست بکشد.»
در پایان این یادداشت آمده است: «لندن و بروکسل برای کمک به رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی باید از ابزار مهم تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران استفاده کنند.»
ترامپ: فکر میکنم ایران خواهان گفتوگوی مستقیم است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در اظهاراتی درباره احتمال مذاکره با جمهوری اسلامی گفت: «فکر میکنم ایران خواهان گفتوگوی مستقیم است.»
او افزود: «فکر میکنم بهتر است با تهران گفتوگوی مستقیم داشته باشیم. اینطور هم سریعتر پیش میرود و هم میتوان طرف مقابل را خیلی بهتر درک کرد.»
ترامپ همچنین تصریح کرد: «تهران میخواست از واسطهها استفاده کند. فکر نمیکنم این موضوع حالا دیگر لزوما درست باشد. فکر میکنم آنها نگراناند. فکر میکنم احساس آسیبپذیری میکنند، و من نمیخواهم آنها چنین احساسی داشته باشند.»
این اظهارات در حالی بیان شده که مقامات جمهوری اسلامی، از جمله عباس عراقچی، معاون سابق وزیر امور خارجه، بارها اعلام کردهاند که تنها با گفتوگوهای غیرمستقیم موافق هستند.
براساس گزارشی منتشرشده، در پاسخ به نامه ترامپ خطاب به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرده تنها با مذاکرات غیرمستقیم از طریق میانجیگری عمان موافقت میکند.
در همین رابطه، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به پرسشی درباره امکان تعامل یا مذاکره غیرمستقیم با تهران گفت: «رییسجمهور ترامپ و دولت او همچنان متعهد هستند که حکومت ایران هرگز به سلاح هستهای دست نیابد و ما همچنان بر گفتوگوی مستقیم پافشاری میکنیم.»
ترامپ در بخش دیگری از صحبتهایش، روز پنجشنبه اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ممکن است هفته آینده به آمریکا سفر کند.
این در حالی است که برخی منابع خبری گزارش دادهاند اسرائیل، همزمان با افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه، برای انجام حملهای احتمالی به جمهوری اسلامی در حال آمادهسازی است.
طرح تازه کنگره آمریکا برای «حمایت حداکثری» از مردم ایران در برابر جمهوری اسلامی
همزمان با ادامه سیاست فشار حداکثری از سوی دولت آمریکا و بررسی گزینههایی مانند مذاکره یا اقدام نظامی علیه تهران، طرحی دو حزبی به کنگره ایالات متحده ارائه شده که در صورت تصویب، دولت آمریکا را موظف میکند از مردم ایران در برابر جمهوری اسلامی «حمایت حداکثری» به عمل آورد.
این طرح روز چهارشنبه ۱۳ فروردین از سوی جو ویلسون، نماینده جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی، و جیمی پانتا، نماینده دموکرات از کالیفرنیا، به کنگره ارائه شد. بر اساس مفاد این طرح، دولت آمریکا باید سیاستی منسجم، مؤثر و هدفمند برای پشتیبانی از مخالفان جمهوری اسلامی اتخاذ کند.
پزشکیان در تماس با ولیعهد عربستان: جمهوری اسلامی بهدنبال جنگ نیست
مسعود پزشکیان در تماس تلفنی با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تأکید کرد که جمهوری اسلامی «هیچگاه به دنبال جنگ و درگیری نبوده» است.
او در ادامه گفت: «استفاده غیرصلحآمیز از انرژی هستهای نیز به هیچوجه جایی در دکترین امنیتی و دفاعی ما ندارد.»
پزشکیان همچنین با اشاره به آمادگی برای کاهش تنشها اظهار داشت: «جمهوری اسلامی آماده تعامل و گفتوگو در زمینه رفع برخی تنشها، بر اساس منافع و احترام متقابل است، ما با هیچ کشوری سر جنگ نداریم.»
پزشکیان در گفتوگوی تلفنی با مقام یمنی بر «اتحاد و انسجام» تأکید کرد
در شرایطی که تنشها میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده شدت گرفته، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی، در تماس تلفنی با مهدی المشاط، رئیس شورایعالی سیاسی حوثیهای یمن، گفتوگو کرد.
براساس گزارش منابع رسمی داخلی، پزشکیان در این گفتوگو اظهار داشت: «اگر مسلمانان متحد و منسجم باشند دشمنان نمیتوانند هیچیک از ملتهای مسلمان را مورد ظلم قرار دهند.»