ترامپ تعرفههای ۲۵ درصدی بر کانادا و مکزیک را روز سهشنبه اعمال میکند


تعرفههای ترامپ که مدتها کانادا و مکزیک را تهدید میکرد، اکنون اعمال شده و جنگ تجاری را آغاز کرده است
ترامپ تعرفههای ۲۵ درصدی بر کانادا و مکزیک را روز سهشنبه اعمال میکند
تعرفههای تهدیدآمیز دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، علیه کانادا و مکزیک که قرار بود از ماه فوریه اجرا شوند، بالاخره روز سهشنبه به مرحله اجرایی رسید و بازارهای جهانی را دچار تنش کرد. این در حالی بود که کشورهای همپیمان آمریکا در شمال قاره نیز خود را برای انجام اقدامات تلافیجویانه پرهزینه آماده کردند.


از دقایقی پس از نیمهشب، واردات از کانادا و مکزیک مشمول تعرفهای ۲۵ درصدی شد، در حالی که محصولات انرژی کانادا با تعرفه ۱۰ درصدی روبهرو خواهند بود. علاوه بر این، تعرفه ۱۰ درصدی که ترامپ در ماه فوریه بر واردات چین وضع کرده بود، هماکنون به ۲۰ درصد افزایش یافته است.
در واکنش به این اقدام، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، اعلام کرد که کشورش در مدت ۲۱ روز بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی را تحت تعرفه قرار خواهد داد. مکزیک و چین هنوز جزئیات اقدامات تلافیجویانه خود را فاش نکردهاند.
این اقدامات ترامپ نگرانیها درباره افزایش تورم و احتمال وقوع جنگ تجاری ویرانگر را شدت بخشیده است. با این حال، ترامپ به مردم آمریکا وعده داده است که مالیات بر واردات، آسانترین راه برای تحقق رونق اقتصادی ملی است. او نشان داده که آماده است هشدارهای اقتصاددانان برجسته را نادیده بگیرد و محبوبیت عمومی خود را به خطر اندازد، زیرا به اعتقاد او، تعرفهها میتوانند مشکلات اقتصادی کشور را حل کنند.
ترامپ روز دوشنبه در کاخ سفید اعلام کرد: «این یک سلاح قدرتمند است که سیاستمداران تاکنون از آن استفاده نکردهاند، زیرا یا فاسد بودند، یا نادان، یا به نوعی رشوه گرفته بودند. حالا ما از آن استفاده میکنیم.»
تعرفهها قرار بود در ماه فوریه آغاز شوند، اما ترامپ با یک تعلیق ۳۰ روزه موافقت کرد تا مذاکرات بیشتری با دو شریک تجاری بزرگ آمریکا صورت گیرد. دلیل این تعرفهها، مقابله با قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیرقانونی عنوان شده است، در حالی که هر دو کشور اذعان دارند که در این زمینهها پیشرفتهایی داشتهاند. اما ترامپ همچنین گفته است که این تعرفهها تنها در صورتی لغو خواهند شد که کسری تجاری آمریکا حل شود، روندی که به نظر نمیرسد در یک چارچوب زمانی سیاسی قابل حل باشد.


احتمال آن وجود دارد که تعرفهها بهطور موقت اعمال شوند، اگر اقتصاد آمریکا آسیب ببیند، اما این احتمال نیز وجود دارد که ترامپ تعرفههای بیشتری بر اتحادیه اروپا، هند، تراشههای رایانهای، خودروها و داروهای پزشکی اعمال کند، همانطور که وعده داده بود. رئیسجمهور آمریکا به طور غیرمنتظرهای بیثباتی را به اقتصاد جهانی وارد کرده است و بسیاری از کشورها در انتظار گام بعدی او هستند.
مایکل هاوس، رئیس مشترک بخش تجارت بینالملل در شرکت حقوقی پرکینز کوئی، درباره این وضعیت گفت: «این شرایط غیرقابل پیشبینی است. واقعاً نمیدانیم رئیسجمهور چه اقدامی خواهد کرد.»
قانونگذاران دموکرات به سرعت این تعرفهها را مورد انتقاد قرار دادند، اما حتی برخی از سناتورهای جمهوریخواه نیز نگرانیهای خود را ابراز کردند.
سناتور سوزان کالینز، نماینده ایالت مین از حزب جمهوریخواه، گفت که از اجرایی شدن این تعرفهها «بسیار نگران» است، زیرا ایالت او در مجاورت کانادا قرار دارد و اقتصاد این ایالت به شدت به کانادا وابسته است. وی توضیح داد که بخش زیادی از خرچنگها و زغالاختههای این ایالت در کانادا فرآوری شده و سپس به آمریکا باز میگردند.
اکنون اقتصاد جهانی در شرایطی بحرانی و آشفته قرار گرفته که به نظر میرسد به یک جنگ تجاری تبدیل شده است.
پس از اعلام ترامپ مبنی بر اجرایی شدن این تعرفهها، مقامات کانادایی همچنان در حال مذاکره با همتایان آمریکایی خود بودند.
بیل بلر، وزیر دفاع کانادا، در این باره گفت: «گفتوگوها ادامه دارد، اما ما آماده پاسخگویی هستیم.»
در ادامه، جاستین ترودو اعلام کرد که کانادا بر ۲۵ درصد از ۱۵۵ میلیارد دلار کانادا (۱۰۷ میلیارد دلار آمریکا) از کالاهای آمریکایی تعرفه خواهد گذاشت. این تعرفهها ابتدا بر روی ۳۰ میلیارد دلار کانادا (۲۱ میلیارد دلار آمریکا) از کالاها اعمال میشود و بقیه آن در سه هفته آینده بر محصولات آمریکایی تحمیل خواهد شد.
ترودو همچنین تأکید کرد: «تعرفههای ما تا زمانی که اقدامات تجاری ایالات متحده لغو نشود، باقی خواهند ماند.»
در تلاش برای کاهش فشارهای اقتصادی، کاخ سفید خواستار کاهش کشفیات فنتانیل در داخل آمریکا شده است. مقامات دولت آمریکا اظهار میکنند که کشفیات فنتانیل در ماه گذشته با کارتلهای خارجی ارتباط داشته است.
دیمون پیک، رهبر بخش فنی خدمات گمرکی و تجاری در شرکت مشاوره مالی BDO، بر این باور است که واکنش کشورهای دیگر به این تعرفهها با اعمال مالیاتهای وارداتی خود، میتواند تنشها را افزایش داده و مشکلات اقتصادی را تشدید کند.
ترامپ به این موضوع اشاره کرده که تعرفهها باعث نخواهند شد که تورم بهطور جدی بالا برود و حتی فرصتهایی برای شرکتهای خارجی برای افتتاح کارخانههای جدید در آمریکا فراهم میکنند. روز دوشنبه ترامپ اعلام کرد که شرکت تایوانی تایوان سمیکانداکتور قصد دارد ۱۰۰ میلیارد دلار در تولید داخلی آمریکا سرمایهگذاری کند.
با این حال، جابهجایی کارخانهها و آموزش نیروی کار ماهر ممکن است زمانبر باشد.
گرگ آهرن، رئیس انجمن اسباببازی، در این خصوص هشدار داد که تعرفه ۲۰ درصدی بر کالاهای چینی میتواند صنعت اسباببازی را «فلج» کند، زیرا ۸۰ درصد اسباببازیها در چین تولید میشوند. او افزود که بسیاری از مراحل تولید اسباببازیها نیاز به مهارتهای خاص دارد که تنها در چین موجود است.
در نهایت، او اشاره کرد که تغییرات در فرآیند تولید به این سرعت نمیتواند در آمریکا جایگزین شود.