ایالات متحده و روسیه میگویند برای احیای روابط عادی با یکدیگر همکاری میکنند


ایالات متحده و روسیه در چرخشی شگفتانگیز در روابط، به دنبال همکاری هستند
ایالات متحده و روسیه میگویند برای احیای روابط عادی با یکدیگر همکاری میکنند
ایالات متحده و روسیه روز سهشنبه در چرخشی شگفتانگیز در روابط خود، برای بازسازی مناسبات، همکاری در پایان دادن به جنگ اوکراین، سرمایهگذاری مالی و بازگرداندن روابط عادی توافق کردند. این دیدار میان مقامات ارشد دو کشور پس از سه سال تلاش آمریکا برای منزوی کردن مسکو به دلیل تهاجم سال ۲۰۲۲، نمایشی چشمگیر از روابط دوستانه بود.


پس از بیش از چهار ساعت مذاکرات، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که دو طرف توافق کردهاند برای دستیابی به یک توافق صلح در اوکراین تلاش کنند و همچنین “فرصتهای فوقالعادهای برای همکاری با روسیه” را، چه از نظر ژئوپلیتیکی و چه از نظر اقتصادی، مورد بررسی قرار دهند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، گفت: “ما فقط به حرفهای یکدیگر گوش ندادیم، بلکه یکدیگر را درک کردیم. دلایلی دارم که باور کنم طرف آمریکایی شروع به درک بهتر مواضع ما کرده است.”
این نشست که گستردهترین مذاکرات میان دو قدرت جهانی در بیش از سه سال گذشته بود، جدیدترین تغییر رویکرد دولت ترامپ در کنار گذاشتن تلاشهای غرب برای مجازات روسیه به دلیل آغاز مخربترین جنگ اروپا در چندین دهه اخیر محسوب میشود. این دیدار نشاندهنده قصد ترامپ برای کنار گذاشتن سیاستهای دولت بایدن در قبال مسکو بود، سیاستی که بر تحریمها، انزوا و ارسال تسلیحات به اوکراین که باعث کشته شدن دهها هزار سرباز روس شد، متمرکز بود.
مقامات آمریکایی در کنفرانس خبری پس از این نشست، به نقض قوانین بینالمللی توسط روسیه در حمله به اوکراین، جنایات جنگی ادعایی یا سه سال ویرانی ناشی از بمبارانهای روسیه اشارهای نکردند. در عوض، آنها بارها از تلاشهای ترامپ برای پایان دادن به درگیری از طریق گفتوگو با روسیه تمجید کردند، رویکردی که رئیسجمهور پیشین آمریکا از آن پیروی نکرده بود.
مارکو روبیو اظهار داشت: “در سه سال گذشته، هیچکس نتوانسته چنین توافقی را رقم بزند، زیرا دونالد ترامپ تنها رهبر جهان است که قادر به انجام چنین کاری است.”
این مذاکرات نشان داد که ترامپ، به جای افزایش فشار بر مسکو، مشتاق همکاری با روسیه برای پایان دادن به جنگ است—رویکردی که احتمالاً بسیاری از خواستههای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را برآورده خواهد کرد و همچنین نگرانیهای متحدان آمریکا در اروپا را نادیده میگیرد.
این نشست تقریباً یک دهه پس از دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا به نفع ترامپ برگزار شد، اما در دوره اول ریاستجمهوری او، سیاستهای چندانی به نفع مسکو اتخاذ نشد.
نشست روز سهشنبه در عربستان سعودی، نشانهای از این بود که دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ ممکن است متفاوت باشد. در اروپا و اوکراین، احتمالاً نگرانیها افزایش خواهد یافت که ایالات متحده و روسیه ممکن است به دنبال یک توافق صلح جداگانه باشند و کییف و متحدان اروپایی را کنار بگذارند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با خشم به این نشست واکنش نشان داد و اعلام کرد که سفر برنامهریزیشده خود به عربستان را به تعویق میاندازد—قرار بود روز چهارشنبه وارد این کشور شود—تا به عدم دعوت اوکراین به این مذاکرات اعتراض کند.
وی تأکید کرد که “مذاکرات نباید پشت سر طرفهای اصلی انجام شود.” همچنین افزود که “هیچ تصمیمی نباید به اوکراین تحمیل شود.”
این نشست کمتر از یک هفته پس از تماس تلفنی طولانی ترامپ با پوتین و در کاخی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار شد؛ کشوری که محمد بن سلمان، ولیعهد آن، در تلاش است تا نقش بینالمللی خود را ارتقا دهد.

