جمهوری اسلامی اورانیوم آفریقا را هدف قرار می دهد


جمهوری اسلامی در تلاش برای بدست آوردن اورانیوم از غرب آفریقاست که نشان از گسترش برنامه هستهای دارد
ترس هسته ای ایالات متحده در حالی که جمهوری اسلامی اورانیوم آفریقا را هدف قرار می دهد
علیرغم بررسی مداوم و تلاشهای متعدد برای محدود کردن، جمهوری اسلامی همچنان میزبان یکی از پیشرفتهترین برنامههای هستهای در جهان است و گزارشهایی مبنی بر اینکه برنامه تسلیحاتی این کشور در حال افزایش میباشد، منتشر شده است؛ یکی از کارشناسان گفت در حالی که این کشور به طور قطعی دستیابی به تسلیحات هستهای خود را آغاز نکرده، تلاشهای مداوم برای افزایش ذخایر غنیشدهاش باید باعث نگرانی شود.


دکتر اولاینکا آجالا، تحلیلگر ژئوپلیتیک آفریقای غربی و استاد دانشگاه لیدز بکت فاش کرد که جمهوری اسلامی ممکن است تلاش کند از آشفتگی سیاسی در نیجر برای افزایش تولید اورانیوم خود استفاده کند.
آجالا گفت شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی فعالانه به دنبال مجوزهای استخراج معدن در نیجر برای غنی سازی تاسیسات هسته ای خود در ایران است.
این نگرانی ناشی از اصلاحات اساسی در رهبری کشور و این پرسش است که چه کسی میتواند به ذخایر عظیم اورانیوم در زیر نیجر دسترسی پیدا کند.
در ژوئیه ۲۰۲۳، گارد ریاست جمهوری نیجر محمد بازوم، رئیس جمهور نیجر را بازداشت کرد، پس از آن ژنرال عبدالهامان چیانی خود را رهبر کشور معرفی کرد و دوره جدیدی از حکومت نظامی را آغاز کرد.
از زمان کودتا که گفته می شود توسط گروه روسی واگنر حمایت می شد، این کشور از اتحاد تاریخی خود با ایالات متحده و متحدانش فاصله گرفت و شروع به تقویت مشارکت با روسیه و جمهوری اسلامی کرد.
در ۲۰ ژوئن، نیجر مجوز بهره برداری از تولید کننده سوخت هسته ای فرانسوی Orano را در معدن Imouraren در شمال این کشور لغو کرد.


اوایل ژوئن، پس از افشای آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر آغاز غنیسازی اورانیوم در سانتریفیوژهای پیشرفته جدید در نطنز، جمهوری اسلامی نگرانیهایی را در واشنگتن برانگیخت.
وزارت خارجه بریتانیا گفت ما به صراحت گفتهایم که جمهوری اسلامی هرگز نباید سلاح هستهای تولید کند و مدتهاست که از تهران خواستهایم تا فعالیتهای هستهای خود را که عمیقاً نگرانکننده است، بازگرداند.
دریا دولزیکووا یک پژوهشگر متخصص در اشاعه و سیاست های هسته ای در مؤسسه Royal United Services است و درباره تحولات برنامه هسته ای جمهوری اسلامی می گوید جمهوری اسلامی برنامه هستهای بسیار پیشرفتهای دارد، اما من در منابع عمومی هیچ اطلاعات یا ارزیابیای ندیدهام که نشان دهد تهران تصمیمی برای تسلیح کردن آن برنامه گرفته است. دولزیکووا گفت فکر نمیکنم ساخت تسلیحات اجتنابناپذیر باشد. با گفتن این موضوع، وضعیت پیشرفته برنامه یعنی سطوح غنیسازی اورانیوم و افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده نگرانکننده است و نیات جمهوری اسلامی را زیر سوال میبرد.
هفته گذشته، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در واکنش به تلاشهای جمهوری اسلامی برای افزایش ظرفیت غنیسازی و شکست مداوم آن در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مجموعه جدیدی از تحریمها را علیه این کشور اعلام کرد.


در بیانیه بلینکن آمده است جمهوری اسلامی اقداماتی را برای گسترش بیشتر برنامه هستهای خود به روشهایی اعلام کرده است که هدف صلحآمیز معتبری نداشته باشد.
با این حال، دولزیکووا گفت که متقاعد نشده است که مجموعه تحریم های کنونی غرب برای وادار کردن رژیم ایران به تغییر مسیر کافی است.
در حالی که فکر میکنم حفظ فشار اقتصادی بر جمهوری اسلامی از طریق تحریمهای چندجانبه و یکجانبه همچنان مهم است، اما متقاعد نشدهام که تحریمها به اندازه ده یا یازده سال پیش ابزاری برای تأثیرگذاری بر تفکر رهبران رژیم مؤثر باشد.
تعداد فزاینده ای از کشورها به ویژه در جنوب جهانی، اما نه تنها اکنون بسیار کمتر مایل به پیوستن به تلاش های ایالات متحده برای افزایش فشار اقتصادی و دیپلماتیک بر رژیم ایران هستند، که تا حدودی تلاش ها برای تحت فشار گذاشتن اقتصادی جمهوری اسلامی برای تلاش و تغییر رفتارش را تضعیف می کند.
جمهوری اسلامی در حال حاضر در تلاش است تا روابط اقتصادی و استراتژیک خود را با کشورهایی غیر از نیجر از جمله سودان، مالی، بورکینافاسو و چندین کشور دیگر ساحل تعمیق بخشد.