نشست رهبران اروپایی در لندن برگزار شد؛ استارمر: اکنون «زمان اقدام» برای تأمین امنیت اوکراین فرا رسیده


استارمر میگوید اروپا در «نقطه عطفی در تاریخ» قرار دارد، زیرا رهبران بر سر گامهایی برای صلح اوکراین توافق کردند
نشست رهبران اروپا در لندن؛ استارمر: اکنون «زمان اقدام» برای امنیت اوکراین است
نخستوزیر بریتانیا، کییر استارمر، روز یکشنبه همتایان اروپایی خود را به تقویت مرزهایشان و حمایت کامل از اوکراین ترغیب نمود، در حالی که خطوط کلی طرحی برای پایان دادن به جنگ روسیه را اعلام کرد.


او گفت: «هر کشور باید به بهترین شکل ممکن در این مسیر مشارکت کند، با ارائه تواناییها و حمایتهای متفاوت، اما همه مسئولیت اقدام را بر عهده بگیرند و سهم خود از این بار را بپذیرند.»
تشویق استارمر به ۱۸ رهبر دیگر برای افزایش نقش خود در تأمین امنیتشان، دو روز پس از آن صورت گرفت که حمایت آمریکا از اوکراین در معرض خطر قرار گرفت؛ زمانی که رئیسجمهور دونالد ترامپ به شدت از رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، انتقاد کرد و گفت که او به اندازه کافی قدردان حمایت آمریکا نیست.
این نشست تحت تأثیر سرزنش غیرمنتظرهای قرار گرفت که بهصورت زنده از کاخ سفید پخش شد. استارمر از این فرصت استفاده کرد تا در راستای تلاش گستردهتر خود، شکاف میان اروپا و آمریکا را پر کند و همچنین روندی را که به نظر میرسید آغاز یک فرایند صلح باشد، پس از درگیری لفظی روز جمعه نجات دهد.
استارمر گفت که با فرانسه و اوکراین روی طرحی برای پایان جنگ همکاری کرده و گروهی از رهبران — که عمدتاً از اروپا بودند — بر سر چهار موضوع توافق کردهاند.
گامهای دستیابی به صلح شامل موارد زیر خواهد بود: ادامه ارسال کمکها به کییف و حفظ فشار اقتصادی بر روسیه برای تقویت موقعیت اوکراین؛ اطمینان از حضور اوکراین در میز مذاکره و الزام هر توافق صلح به تضمین حاکمیت و امنیت این کشور؛ و ادامه تسلیح اوکراین برای جلوگیری از تهاجمات آینده.


یک «ائتلاف از مایلان»
در نهایت، استارمر گفت که آنها یک «ائتلاف از مایلان» را برای دفاع از اوکراین و تضمین صلح تشکیل خواهند داد.
او گفت: «هر کشوری احساس نخواهد کرد که میتواند مشارکت کند، اما این به این معنا نیست که ما دست روی دست بگذاریم. در عوض، آنهایی که مایلاند، از هماکنون با فوریتی واقعی برنامهریزی را تشدید خواهند کرد. بریتانیا آماده است تا همراه با دیگران، از این اقدام با نیروی زمینی و هواپیماهای جنگی حمایت کند.»
کاملاً مشخص نیست که آیا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، چنین طرحی را خواهد پذیرفت یا نه؛ استارمر گفت که این طرح نیازمند حمایت قوی ایالات متحده خواهد بود. او مشخص نکرد که این حمایت دقیقاً به چه معناست، اما پیش از اجلاس گفت که «گفتوگوهای فشردهای» برای دریافت تضمین امنیتی از آمریکا در جریان است.
استارمر گفت: «اگر قرار است توافقی صورت گیرد و اگر قرار است جنگ متوقف شود، آن توافق باید محافظت شود، زیرا بدترین نتیجه ممکن این است که یک توقف موقت رخ دهد و سپس پوتین دوباره حمله کند.»
استارمر گفت که بعداً طرحی رسمیتر را به آمریکا ارائه خواهد کرد و با ترامپ همکاری خواهد داشت.
پیش از رسیدن به لندن، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، در مصاحبهای با یک روزنامه فرانسوی پیشنهاد داد که او و استارمر در حال ارائه طرحی برای «آتشبس در هوا، دریاها و زیرساختهای انرژی» هستند که به مدت یک ماه ادامه خواهد داشت.
او گفت که در هفتههای آینده هیچ نیروی اروپاییای مستقر نخواهد شد و نیروها تنها در مراحل بعدی به میدان اعزام خواهند شد.
مکرون گفت: «سؤال این است که چگونه از این زمان برای دستیابی به یک آتشبس قابلدستیابی استفاده کنیم، با مذاکراتی که چندین هفته طول خواهد کشید و سپس، پس از امضای صلح، استقرار نیروها انجام شود.»
دو گام دیپلماتیک به جلو، یک گام به عقب
اروپا از زمانی که ترامپ مذاکرات مستقیم صلح با پوتین را آغاز کرد، نگران شده است؛ پوتینی که از زمان حمله به اوکراین، سه سال پیش، توسط بیشتر رهبران غربی منزوی شده بود. تلاش برای حفظ نفوذ و حفاظت از منافع اروپا، در حالی که متحد قدیمیشان ظاهراً به پوتین نزدیک میشد، حتی نگرانکنندهتر شد وقتی که ترامپ، زلنسکی را یک دیکتاتور خواند و به نادرستی ادعا کرد که اوکراین جنگ را آغاز کرده است.
دیدارهای هفته گذشته تا حدودی امیدبخش بودند — تا زمانی که زلنسکی روز جمعه به کاخ سفید سفر کرد.
دیدار استارمر و مکرون از دفتر بیضیشکل، که مکرون آن را «نقطه عطفی» خواند، بهعنوان گامی در مسیر درست تلقی شد. این دیدارها دوستانه بود و ترامپ حتی لحنی ملایمتر نسبت به اوکراین اتخاذ کرد، هرچند حاضر نشد تضمینهای امنیتی آمریکا را ارائه دهد و تأکید داشت که اروپا باید نیروهای حافظ صلح را تأمین کند.
اما کمتر از ۱۲ ساعت پس از بازگشت استارمر از واشنگتن، صحبت از صلح به نظر میرسید که فروپاشیده است، زیرا ترامپ و معاونش، جیدی ونس، زلنسکی را به دلیل به چالش کشیدن ادعاهای ترامپ مبنی بر اینکه میتوان به پوتین اعتماد کرد، مورد انتقاد قرار دادند.
استارمر: آمریکا همچنان یک متحد قابلاعتماد است
استارمر در کنفرانس خبری روز یکشنبه خود، این پیشنهاد را که آمریکا دیگر یک متحد قابلاعتماد نیست، رد کرد.
او گفت: «هیچ دو کشوری بهاندازهی ما و آمریکا به یکدیگر نزدیک نیستند. دفاع، امنیت و اطلاعات ما به شکلی در هم تنیده است که در هیچ دو کشور دیگری چنین ارتباطی وجود ندارد. بنابراین، آمریکا یک متحد مهم و قابلاعتماد برای ماست.»
استارمر به پوتین اعتماد ندارد
استارمر پیش از اجلاس گفت که به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اعتماد ندارد اما به ترامپ اعتماد میکند.
ابراز تأسف ملونی از اتفاقات واشنگتن
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، گفت که از اتفاقی که در واشنگتن برای زلنسکی افتاد متأسف است. ملونی که هم یکی از حامیان سرسخت اوکراین است و هم—بهعنوان رهبر یک حزب راستافراطی—یک متحد طبیعی ترامپ محسوب میشود، تنها رهبر اروپایی بود که در مراسم تحلیف او شرکت کرد.
او پس از نشست به خبرنگاران گفت که اروپا باید بر اهداف مشترک خود متمرکز بماند و افزود: «تفرقه در غرب برای همه فاجعهبار خواهد بود.»
«باید برای تقویت وحدت خود تلاش کنیم»
ملونی گفت: «باید برای تقویت وحدت خود تلاش کنیم و فکر میکنم ایتالیا میتواند نقشی ایفا کند، نه فقط به نفع خودش، بلکه به نفع همه. نمیخواهم هیچ سناریوی دیگری را در نظر بگیرم.»
میزبانی استارمر از نشست در لنکستر هاوس
استارمر پس از دیدارهای دیپلماتیک خود با مکرون، که با هدف متقاعد کردن ترامپ برای قرار دادن اوکراین در مرکز مذاکرات و جلب حمایت او از اروپا انجام شد، این نشست را در لنکستر هاوس—a عمارتی ۲۰۰ ساله در نزدیکی کاخ باکینگهام—میزبانی کرد.
رهبرانی از آلمان، دانمارک، ایتالیا، هلند، نروژ، لهستان، اسپانیا، کانادا، فنلاند، سوئد، جمهوری چک و رومانی در این اجلاس حضور داشتند. همچنین وزیر امور خارجه ترکیه، دبیرکل ناتو و رؤسای کمیسیون اروپا و شورای اروپا نیز در این نشست شرکت کردند.
تبدیل اوکراین به یک «تشی فولادی»
استارمر در سخنان خود، چالش پیش رو را با عباراتی گسترده توصیف کرد و گفت که اروپا در «نقطه عطفی تاریخی» قرار دارد و باید برای استفاده از این «فرصت یکبار در هر نسل» گام بردارد.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، پس از نشست اعلام کرد که طرحی را برای «تسلیح دوباره اروپا» ارائه خواهد کرد تا پس از سالها سرمایهگذاری کم، امنیت این بلوک تقویت شود.
در مورد آینده اوکراینِ جنگزده، اورزولا فون در لاین گفت که این کشور به تضمینهای امنیتی نیاز دارد.
او گفت: «باید اوکراین را در موقعیتی قرار دهیم که بتواند خود را تقویت و از خود محافظت کند. درواقع، اوکراین را به یک “تشی فولادی” تبدیل کنیم که برای مهاجمان بالقوه غیرقابل بلعیدن باشد.»
افزایش هزینههای نظامی و تأمین تسلیحات برای اوکراین
هفته گذشته، استارمر متعهد شد که هزینههای نظامی بریتانیا را تا سال ۲۰۲۷ به ۲.۵٪ از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد. سایر کشورهای اروپایی نیز ممکن است همین مسیر را دنبال کنند.
استارمر همچنین متعهد شد که تسلیحات بیشتری برای دفاع از اوکراین تأمین کند و اعلام کرد که بریتانیا با استفاده از ۱.۶ میلیارد پوند (۲ میلیارد دلار) در تأمین مالی صادرات، ۵۰۰۰ موشک پدافند هوایی در اختیار این کشور قرار خواهد داد.

