حماس اصرار دارد که در مذاکرات انعطاف پذیر است، اما آماده ادامه جنگ است


طرفین گفتگوهای آتش بس سیگنال های متفاوتی ارائه می دهند
حماس اصرار دارد که در مذاکرات انعطاف پذیر است، اما آماده ادامه جنگ است
طرفهایی که بر سر آتشبس احتمالی در غزه چانهزنی میکردند، روز چهارشنبه سیگنالهای متفاوتی ارائه کردند و رهبر سیاسی حماس گفت که این گروه آماده است به مبارزه با اسرائیل ادامه دهد در حالی که رئیسجمهور مصر گفت که آتشبس ممکن است در چند روز آینده حاصل شود.


اسماعیل هنیه، رهبر حماس در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که این گروه برای گفتگوهای میانجیگری با اسرائیل آماده است، اما هر گونه انعطافی که در روند مذاکرات نشان دهیم، تعهدی برای حفاظت از خون مردم ماست که با آمادگی برای دفاع از آنها همخوانی دارد.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر که در کنار قطر و ایالات متحده میانجی مذاکرات است، دیدگاهی بهتر ارائه کرد و گفت انشاءالله در چند روز آینده به توافق آتش بس خواهیم رسید. آرامش واقعی را برای مردم غزه به ارمغان بیاورد. این پیشبینی با رئیس جمهور بایدن مطابقت داشت که گفت توافق ممکن است هفته آینده به دست آید.
اما در ملاء عام، حماس و اسرائیل به مواضع دیرینه خود پایبند هستند و هیچ گونه پیشرفتی را نشان نمی دهند. دو طرف رو در رو ملاقات نکرده اند، در عوض از طریق میانجیگری در دوحه، قاهره و پاریس مذاکره کرده اند.
رهبران حماس همچنان از اسرائیل می خواهند که با آتش بس دائمی موافقت کند و تمام نیروهای خود را از غزه خارج کند، در حالی که اسرائیل تاکید کرده است که تا نابودی حماس به جنگ ادامه خواهد داد و نشان می دهد که آمادگی موافقت با یک آتش بس طولانی مدت را ندارد.


در یک نشست مطبوعاتی چهارشنبه شب، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، گفت که تمایلی به اظهارنظر درباره اظهارات آقای بایدن مبنی بر قریب الوقوع بودن توافق ندارد. گالانت گفت من واقعاً امیدوارم که حق با او باشد.
وزارت خارجه قطر این هفته گفت که مذاکرات ادامه دارد و هنوز برای حدس و گمان در مورد قطعنامه زود است. هنیه در مورد شرایط خاص یک توافق آتش بس که می تواند مورد بحث باشد، اظهار نظر نکرد و مشخص نیست که آیا اظهارات وی منعکس کننده ملاحظات واقعی است یا یک تاکتیک مذاکره است.
به نظر میرسد که هنیه برای دستیابی به توافق در روزهای آینده، از فلسطینیان در اورشلیم و کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل خواسته است تا از محدودیتهای اسرائیل سرپیچی کنند و در آغاز ماه رمضان به سمت مسجد الاقصی حرکت کنند تا نماز بخوانند. اگر فلسطینیها تلاش کنند به مسجد، یکی از مقدسترین مکانهای اسلام و نقطه عطف دیرینه در روابط با اسرائیل، نزدیک شوند، این چشمانداز درگیری ایجاد میکند.
اسرائیل دسترسی فلسطینیان کرانه باختری به مسجد الاقصی را محدود کرده است و از زمان آغاز جنگ در غزه، حرکت در کرانه باختری را به شدت محدود کرده است. مقامات اسرائیلی در حال بحث هستند که آیا محدودیتهای بیشتری برای دسترسی به مسجد برای برخی از اعضای اقلیت عرب این کشور اعمال کنند، اقدامی که میتواند باعث ناآرامیهای بیشتر شود.


به گفته مقامات بهداشتی در غزه، با نزدیک شدن به ۳۰۰۰۰ کشته در غزه، فشار بر اسرائیل و دولت بایدن، متحد اصلی آن، برای تضمین آتشبس در حال افزایش است. به گفته مقامات، اسرائیل حداقل یک امتیاز مهم ارائه کرده است، و به میانجیهای قطری، مصری و آمریکایی در پاریس گفته است که آماده است در ازای بازداشت پنج سرباز زن اسرائیلی در غزه، ۱۵ فلسطینی را که به اتهامات جدی تروریسم در زندان هستند آزاد کند.
اما باسم نعیم، سخنگوی حماس، روز سه شنبه به نیویورک تایمز گفت که این گروه از زمان نشست پاریس هنوز به طور رسمی هر گونه پیشنهاد جدیدی دریافت نکرده است. بر اساس بیانیه حماس، هنیه روز دوشنبه با امیر قطر دیدار کرد و اسرائیل را متهم کرد که پای خود را در مذاکرات به تعویق انداخته است.
مقامات اسرائیلی گفته اند هدف دستیابی به توافق قبل از آغاز ماه رمضان است. به گفته یک مقام اسرائیلی، یک هیئت اسرائیلی از جمله متخصصان موساد، آژانس اطلاعاتی اسرائیل و ارتش آن این هفته برای گفتوگوهای بیشتر از جمله درباره جزئیاتی مانند هویت گروگانها و زندانیانی که قرار است مبادله شوند، به قطر سفر کردند.