مرگ مبهم مهناز خزایی یک زندانی زن سیاسی دیگر پس از آزادی
۱۲/۰۱/۱۴۰۳
مهناز خزایی شهریورماه سال ۱۴۰۲ به دلیل انتشار پستی اینستاگرامی بازداشت شد
مرگ مبهم مهناز خزایی یک زندانی زن سیاسی دیگر پس از آزادی
بر اساس اطلاعاتی که از خانواده و دوستان مهناز خزایی به دست آمده، این دختر جوان که در تابستان سال ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده بود در روز شنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ درگذشته است.
رسانهها و فعالان حقوق بشری مدعی شدند این زندانی سیاسی پس از آزادی در حال سپری کردن مراحل درمانی بود، اما در نهایت در بیمارستان جان خود را از دست داده است.
مهناز خزایی در شهریورماه سال ۱۴۰۲ به دلیل انتشار پستی در اینستاگرام، بازداشت شد. پس از چند روز بیخبری، خانواده او از طریق تماس تلفنی کوتاه متوجه شدند که او از زندان قرچک به زندان اوین منتقل شده است.
برخی سازمانهای حقوق بشری در زمان بازداشت او تایید کردند که به دلیل ابتلا به بیماری ام اس نیاز به درمان دارد. همچنین برخی از افراد نزدیک به او اعلام کرده بودند که این دختر متولد ۱۳۶۵ در زمان بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و آسیبهایی در ناحیه سر دیده است.
با انتشار خبر درگذشت مهناز خزایی، برخی فعالان رسانههای اجتماعی تاکید کردند که او در مدت بازجویی مورد شکنجه قرار گرفته و از ناحیه شکمی دچار جراحت و خونریزی شده است.
یکی از کاربران رسانههای اجتماعی نوشته است مهناز دوست من بود و من کامل در جریان ماجرایش هستم که ماموران اطلاعات در بازجویی با لگد به شکمش ضربه زده و او دچار پارگی روده شده بود، در این مدت خونریزی داشت. مهناز نه بر اثر ام اس بستری بود نه بیماری دیگری، مهناز اصلا سرطان نداشت.
با این حال، به دلیل ادعاهای برخی آشنایان این زندانی سیاسی سابق، ماموران اطلاعات با حضور در بیمارستان، پروندههای پزشکی و تلفنهای همراه اعضای خانواده خانم خزایی را توقیف کردهاند. از این رو، امکان صحتسنجی این ادعاها وجود ندارد.
با توجه به انتشار یک پست در اینستاگرام و بازداشت یکی از دوستانش، اکانت او شناسایی شد و مهناز خزایی در سوم شهریور ماه ۱۴۰۲ به شعبه هفت دادگاه انقلاب تهران احضار شد و پس از حضور در دادگاه بازداشت شد.
مهناز خزایی از سوم تا شانزدهم شهریورماه هیچ ارتباطی با خانوادهاش نداشت و در این تاریخ پس از یک تماس کوتاه اعلام کرد که از زندان قرچک به زندان اوین منتقل شده است. همچنین، رسانهها در زمان بازداشت او اشاره کردند که این دختر جوان به دلیل ضرباتی که به او وارد شده بود دچار شکستگی در ناحیه سر شده بود.
با درنظرگرفتن مجموعه شواهد، صدمات وارد شده شاید در مرگ مهناز خزایی موثر بودهاند؛ اما به دلیل نبود امکان بررسی پزشکی و منابع خبری مستقل نمیتوان بهطور دقیق این احتمال را مورد سنجش قرار داد.
مرگ مهناز خزایی درست چند روز پس از اعلام خبر درگذشت سارا تبریزی رخ داد. بر اساس گزارش برخی رسانهها، خانم تبریزی فقط یک روز پس از احضار به اداره اطلاعات، جسدش را در خانه پیدا کردند.
مرکز رسانه قوه قضائیه در اظهارات خود، تایید کرد که سارا تبریزی در تاریخ ۱۸ دی ماه سال ۱۴۰۲ به اتهام تلاش برای خروج غیرقانونی از کشور بازداشت شد. او در تاریخ ۲۵ دی ماه با قید وثیقه موقتاً آزاد شده بود و دو سال حبس تعلیقی از سوی دادگاه دریافت کرده بود.
مرگ مبهم مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی که حکومت حاضر به پذیرش نقش خود در آنها نیست، از زمان شروع اعتراضات در سال ۱۴۰۱ به طور مکرر موضوعی برای رسانهها شده است. در تمام موارد قوه قضائیه امکان ورود کارشناسان پزشکی قانونی و نهادهای مستقل بینالمللی برای تحقیق را ارائه نکرده است.